Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-C-robot voor kassen zonder rails beschikbaar

Het Belgisch-Nederlands bedrijf Octiva brengt een UV-C-robot op grote schaal op de markt die zonder buisrailsysteem autonoom door de kas kan rijden. Tijdens een demo in Achtmaal kon een aantal telers deze nieuwste Lumion-telg aan het werk zien.

Zonder buisrails autonoom navigeren
De UV-C-robot van Octiva is al enige tijd commercieel beschikbaar, maar tot nu toe reed deze robot steeds op de buisrails tussen het gewas. Echter met deze nieuwe "no rail"-toepassing is de UV-C-technologie nu ook breder beschikbaar. Octiva zegt er als eerste op grote schaal mee op de markt te komen.

Lumion rijdt rond op luchtbanden en kan door middel van camera's en slimme software perfect het midden van de rij houden. CEO Tom Coen: "Deze lancering is een logische stap na het succes dat we zien dat Lumion heeft bij onze klanten. We krijgen vaak vragen van telers zonder buisrailsysteem en die kunnen we nu beantwoorden. Uiteraard is dit platform ook compatibel met ons volledig gamma van applicaties."Geen aanpassingen in de infrastructuur
Tom benadrukt dat er, 'zoals steeds bij Octiva's robots', geen aanpassingen in de infrastructuur nodig om te kunnen rondrijden, zelfs geen markers. "Door de slimme technologie kan de robot zelf bepalen waar hij moet rijden en kan hij ingrijpen bij onvoorziene omstandigheden en veiligheidssituaties. Dankzij een intelligente trajectgeneratie kan de robot bovendien snel omgaan met veranderingen in de kas of teelt.

En ook goed nieuws voor telers die nog twijfelen of ze in de nabije toekomst alsnog een buisrailsysteem zouden leggen, want de "no rail" Lumion is eenvoudig om te bouwen in een traditionele buisrailrobot door andere wielen hierop te voorzien."

Demo
Op 3 april kwamen telers van verschillende veilingen en coöperaties kennismaken met deze nieuwste variant van Lumion in het aardbeibedrijf van Mark Roovers in Achtmaal. Over de voorbije jaren heeft Mark Roovers gefungeerd als pilootbedrijf om deze versie te valideren. Vanuit de sector komt er veel vraag naar snel inzetbare en betrouwbare oplossingen om meeldauw en andere ziektes aan te pakken, zeker sinds chemische middelen steeds moeilijker toe te passen zijn.Meeldauw bestrijden met UV-C
Het is al lang geweten dat gewassen behandelen door middel van UV-C een effectieve methode is om ziekte te bestrijden. Onder andere in aardbeikassen is aangetoond dat UV-C een effectieve behandeling is tegen meeldauw. Door het inzetten van de UV-C-robot is er significant minder residue te vinden op de vruchten, en dat door autonome bestrijding tijdens de nacht. Lumion is vanaf 8 april beschikbaar voor zachtfruit en hogedraadgewassen, zowel met als zonder buisrailsysteem.

Voor meer informatie:
Octiva
[email protected]
www.octiva.tech

Publicatiedatum: