Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Robots moeten echt al het werk kunnen doen willen ze op grote schaal geïmplementeerd worden"

Gilwoo Lee richtte dankzij steun van Khosla Ventures in 2020 Zordi op. Ze is afgestudeerd met een PhD in machine learning en robotica. Ze heeft als doel om die in te zetten om klimaatverandering aan te pakken. "Er zijn al vaker robots in de tuinbouwsector gebruikt en we verwachten dat er steeds meer robots in kassen en verticale farms gebruikt gaan worden", vertelt Gilwoo Lee, oprichter en CEO van Zordi. Zordi is een agtech-bedrijf in het noordoosten van de VS en gespecialiseerd in autonome teelt.


Medeoprichters Casey Call en Gilwoo Lee

Verticaal geïntegreerde technologiestapel voor geautomatiseerde teelt
Sinds de oprichting heeft Zordi zich gericht op het bouwen van een kostenefficiënte oplossing. Het ontwikkelt een geïntegreerde kasoplossing die betaalbare kassen (bijvoorbeeld hoge tunnels) combineert met robotica en kunstmatige intelligentie. In de kassen van Zordi wordt een grote hoeveelheid gegevens verzameld via robots. Deze gegevens worden omgezet in bruikbare inzichten voor zowel beginnende als ervaren telers. Oogstrobots en andere autonome systemen minimaliseren het handmatig werk.

"Onze systemen communiceren met andere sensoren en klimaatcomputers, dat is slechts één onderdeel van het farmbeheer. Onze scouting robots controleren de planten elke dag en communiceren gegevens over vrachtbelasting, plantgezondheid, insectenpopulaties, enz.," zegt Gilwoo.

De eigen robot

De gegevens stromen naar AI van Zordi die de gegevens analyseert en actiepunten aanbeveelt voor de telers. Het systeem zou bijvoorbeeld hogere luizenniveaus in een deel van de kas kunnen melden en de vrijgave van meer nuttige insecten in dat deel aanbevelen. Het systeem kan aangeven waar gesnoeid of bladeren verwijderd moeten worden. De bedrijfsvoering is van hoge kwaliteit. Sommige van deze aanbevolen taken moeten vervolgens worden opgepakt door de oogstrobots van Zordi en andere besturingssystemen.

"Ons doel met dit intelligente systeem is om junior telers en managers te ondersteunen in hun besluitvorming en ervaren telers aan te vullen in de hunne", legt Gilwoo uit.

Aardbeien geplukt en verpakt

Oogstrobots halen 80-90% van de oogstbare vruchten binnen
Zordi heeft een geavanceerde oogstrobot ontwikkeld die momenteel concurrerend blijkt te zijn bij het oogsten van aardbeien, cherrytomaten en komkommers. De plukkosten per vrucht zijn lager en de robots zijn nauwkeuriger in het sorteren en verpakken dan bestaande robots.

"Robots moeten echt al het werk kunnen doen als we willen dat ze op grotere schaal worden geïmplementeerd. Wanneer ze slechts 30% van de gewassen kunnen oogsten, moeten telers nog steeds werknemers sturen voor de resterende 70%. Onze robots oogsten 80-90% van de gewassen. De werknemers hoeven alleen de laatste 10% op moeilijke plekken te oogsten," vertelt Gilwoo.

De oogstrobots van Zordi kunnen vruchten van verschillende groottes en stadia plukken. Vroeger maakt afsluiting van het bladerdak het moeilijk om rijpe fruitclusters te targeten. Gilwoo legt uit dat de techniek sinds die tijd flink ontwikkeld is. "De robots kunnen in de toekomst ook voor andere gewassen gebruikt worden", vertelt Gilwoo.

De verpakte aardbeien eenmaal geoogst

Op weg naar de toekomst
Door kassen in New York en New Jersey te bouwen wil Zordi aardbeien op die markt introduceren. "In de afgelopen drie jaar hebben we drie rassen ontwikkeld met ons AI-systeem. De komende vijf jaar willen we nieuwe rassen, nieuwe samenwerkingen en nieuwe kassen introduceren", vertelt Gilwoo.

Voor meer informatie:
GIlwoo Lee, Oprichter en CEO
Zordi
[email protected]
www.zordi.com

Publicatiedatum: