Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het bedrijfsmodel van vertical farms zal vergelijkbaar moeten worden"

"Ik denk dat investeerders over ongeveer een jaar terug zullen zijn, nadat de sector grondig heeft geëvalueerd waarom sommige van de belangrijkste spelers failliet zijn gegaan. Sommige vertical farms investeerden gewoon te snel en te veel in gerobotiseerde technologie en automatisering, waardoor ze ingenieurs en wetenschappers nodig hadden die vaak 6 cijfers verdienen. Uiteindelijk verbouwen de meeste van deze bedrijven bladgroenten en geen elektrische auto's, en ze hebben een bedrijfsmodel nodig dat in lijn moet zijn met het prijskaartje van de slag in de schappen," zegt Jérôme Doucet, directeur van Montel, een Canadese leverancier van vertical farms.

"Indoor farming zal dichter bij de traditionele tuinbouw moeten komen en stoppen met denken dat je alleen maar op een knop hoeft te drukken om voedselgewassen te verbouwen. Ik denk dat Montel na deze verstoringen de juiste oplossing is, omdat we op dit moment oplossingen bieden die betaalbaarder zijn dan volledig geautomatiseerde oplossingen waarvoor dure machines en salarissen nodig zijn."


Kevin Biernacki en Jérôme Doucet, directeur van Montel

Montel viert volgend jaar zijn 100-jarig bestaan. Historisch gezien is Montel altijd betrokken geweest bij grote institutionele projecten zoals musea, bibliotheken, universiteiten, sport en industriële opslag. Met projecten in meer dan 74 landen heeft Montel een sterk netwerk van distributeurs in Noord-Amerika opgebouwd.

Dat unieke recept vinden
Vanaf het moment dat Montel begon in de vertical farming door mobiele verticale kweekrekken te maken voor een cannabisproducent in Nevada, was en is Montel nog steeds bezig met het vinden van het unieke recept voor elke teler. Jérôme: "Maar met de vele faillissementen van de afgelopen tijd denk ik dat we meer standaardisatie, bijna identieke teeltmethoden en kleinere en vergelijkbare teeltoperaties zullen zien. De indoorteelt moet winstgevend worden."

"Elke faciliteit was anders opgezet en elke teler had zijn eigen unieke recept en manier van telen. Dit zal naar mijn mening veranderen. Het bedrijfsmodel zal van verticale farm tot vertical farm vergelijkbaar worden, omdat het uiteindelijk allemaal draait om duurzaam en winstgevend zijn."

"Na de recente hype-cyclus van vertical farming waar we doorheen zijn gegaan, geef ik de voorkeur aan ons spel als fabrikant. Dat gezien de vele leveranciers die er op markt zijn in bijvoorbeeld de LED-verlichtingsindustrie of gestandaardiseerde statische palletstellingen. Met onze oplossingen pakken we zowel horizontale als verticale groei aan met onze ruimtebesparende mobiele teeltrekken. Als je ruimte bespaart, bespaar je consequent op de kosten per vierkante meter. Het is niet nodig om zulke grote faciliteiten te bouwen met mobiele verticale teeltsystemen, in tegenstelling tot statische verticale teeltsystemen waar elk gangpad ruimte verspilt. Elke kubieke meter is duur, en elke dollar die wordt uitgegeven zal nu meer dan ooit tellen op het gebied van vertical farming."

Er is zo'n grote hype geweest rond vertical farming, en die ballon lijkt dit jaar te zijn geknald. Zonder twijfel gelooft Jérôme dat de sector er overheen zal komen. Hij ziet in de toekomst meer private en publieke samenwerkingsverbanden ontstaan. Net als stimulansen en kortingen van elektriciteitscentrales die de sector een boost zullen geven.

Een doe-het-zelf pakket, maar nu voor u samengesteld
Met een sterk netwerk van partners die hen ondersteunen bij het leveren van het complete kweekpakket aan klanten, levert Montel kant-en-klare oplossingen aan telers die hun eigen vertical farm willen beginnen. Op dit moment bestaat hun aanbod uit hun kenmerkende producten: mobiele verticale rekken, trolleys, irrigatiebakken (waarvoor patent is aangevraagd) die slimme drainage mogelijk maken, en hun "gewone verticale rekken".

Voorzien van een ingebouwd ventilatiesysteem voor de rekken, zorgt elke etage voor een goede lichtstroom voor de planten. Verbonden met de hoofd HVAC, is er weinig kans op microklimaten om een hoofdtemperatuur te handhaven en te zorgen voor gewasconsistentie op elk niveau. De teler kan zijn gewassen echt in de gaten houden en weten wat er gebeurt.

Tot nu toe hebben Montel's klanten mobiele verticale stellingen gebruikt om bladgroenten, microgroenten, babygroenten, kruiden en binnenkort bessen en paddenstoelen te kweken. "We richten ons op dit moment niet op hogere gewassen zoals tomaten, omdat dat prijstechnisch geen zin heeft. Daarom richten we ons op kleinere fruitsoorten, paddenstoelen, bladgroenten, babygroenten en kruiden, omdat de aantallen voor deze gewassen wel optellen in onze mobiele verticale systemen."

"We kunnen van 8 meter hoog naar 8 meter hoog. We hebben grote magazijnen gevuld met onze mobiele kweekreksystemen van muur tot muur en van vloer tot plafond. Als je kijkt naar het totale aantal strekkende meters aan mobiele verticale rekken en stellingen dat is geïnstalleerd sinds onze eerste installatie in 2015, zijn we in de loop der jaren echt de pionier en leider op ons gebied geworden," bevestigt Jérôme.

Een weergave van een grootschalige vertical farm.

Canada heeft vertical farming nodig
Volgens Jérôme is vertical farming in Nederland nog niet zo in opkomst, maar grappig genoeg is iedereen ervan afhankelijk. "We hebben het hier over CO2-reductie in Quebec, omdat de afstand tussen de vertical farm en bord schandalig groot is. In de zomer is het erg warm en ook nog voor een korte periode. In de winter is er het andere uiterste van gevaarlijk koud weer. De inflatie en de brandstofprijzen hebben de import van goederen uit Californië, Mexico en Midden- en Zuid-Amerika torenhoog gemaakt, zodat veel Canadezen zich niet eens verse producten kunnen veroorloven.

"We moeten veel autonomer worden en het hele jaar door gewasmiddelenvrije gewassen verbouwen, ongeacht het weer. Onze elektriciteitsleverancier, Hydro-Quebec, is in handen van de overheid en moet stimuleringsmaatregelen en stroomkortingen aanbieden voor indoortelers."

"Als we CO2 echt willen uitbannen, dan moeten we mobiel en verticaal gaan telen. Er moet veel gelobbyd worden op overheidsniveau. Ze moeten ingrijpen en deze ondernemers op alle mogelijke manieren helpen, want er ontbreekt veel hulp op die niveaus. We hebben ook meer publiek-private partnerschappen nodig om deze sector, die winstgevend moet worden, te ondersteunen."

Voor meer informatie:
Jérôme Doucet
Montel
jdoucet@montel.com
www.montel.com

Publicatiedatum: