Delphy zet UV-C-robot van Octiva in Horst in

Delphy Innovative Soft Fruit Centre (Delphy ISFC) zet de autonome UV-C robot van Octiva in op hun locatie in Horst om deze als alternatief gewasbeschermingsmiddel in de dagelijkse praktijk toe te passen. Het toepassen van UV-C ter bestrijding van meeldauw en reductie van spint is al langer bewezen. Met robots, zoals de Lumion van Octiva, kan dit ook in de praktijk toegepast worden. Volgens Octiva is de juiste dosis en het juiste behandelingstijdstip namelijk cruciaal en het is maar door robotisatie dat dit echt mogelijk is geworden.


Peter Könemann en Thomas Hoeterickx van Octiva en Bart Jongenelen en Adrie Biemans van Delphy

Dit biedt mogelijkheden voor telers, die hierdoor minder residu op hun gewas terugvinden dan van traditionele gewasbeschermingsmiddelen, en ziekten bij de planten veel efficiënter kunnen beheersen. De hoeveelheid residu op de vruchten kan met meer dan de helft verminderd worden door het toepassen van UV-C in plaats van chemische gewasbeschermingsmiddelen, doordat ongeveer de helft van het totaal aantal behandelingen tegen alle ziekten en plagen in een teelt weggelaten kan worden.

Samen innoveren in zachtfruit
De tuinbouwsector heeft vele uitdagingen. Denk maar aan een tekort aan arbeidskrachten, de stijgende loonkost, de energieproblematiek en de steeds strenger wordende richtlijnen inzake gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten. Maar ook consumenten zijn steeds vaker bezorgd om de chemicaliën die op voeding nog aanwezig is. Om een antwoord te vinden op deze uitdagingen is innovatie en onafhankelijk onderzoek belangrijk.

Delphy ISFC voert op dit vlak werk uit, door het dagelijks testen van innovaties in de praktijk. “We merkten zeer snel het effect van UV-C op het gewas, zelfs bij variëteiten die gevoelig zijn voor meeldauw én bij zeer sterke infectiegraad. We zagen dat Lumion de infectie significant naar beneden bracht en onder controle hield, knap om te zien hoe snel Lumion impact had,” aldus Adrie Biemans, Bedrijfsleider bij Delphy ISFC.

Dat Delphy ISFC de autonome UV-C robot Lumion van Octiva inzet op hun locatie in Horst, toont de relevantie in de markt. “De doeltreffendheid van UV-C tegen meeldauw werd al langer bewezen, nu is het tijd om de inzet van alternatieve gewasbeschermings-middelen in de dagelijkse praktijk toe te passen. Lumion wordt geïntegreerd in onze IPM-strategie, zo hebben we dit voorjaar van de Elsanta-doorteelt vrijwel alleen met UV-C en groene middelen gewerkt."

"De kennis en ervaring van Octiva met de correcte toepassing van UV-C in het gewas, maakt hen een ideale innovation partner,” volgens Bart Jongenelen, Manager bij Delphy ISFC.

Toekomstgerichte bedrijfsvoering
De tijdens onderzoek opgedane kennis delen is belangrijk om telers de mogelijkheden te geven hun bedrijfsvoering toekomstbestendig in te richten. “Robotisatie is een grote stap voor vele telers, maar een absolute meerwaarde. Robots kunnen preciezer werken, en voegen een grote meerwaarde toe aan een markt waarin voorlopig voornamelijk handenarbeid wordt toegepast. Een ware revolutie die door dit soort laagdrempelige toepassingen voor vele telers toegankelijk zijn geworden,” aldus Tom Coen, CEO van Octiva.

Voor meer informatie:
Octiva
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Tel: 088 200 5000
support@octiva.com
https://octiva.tech


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.