Robot oogst paprika's, rijdt via bovenleiding

Het Japanse bedrijf Agrist werkt aan de ontwikkeling van een paprikaoogstrobot. In een video van afgelopen najaar is de robot in actie te zien. De robot is afgelopen week gepresenteerd tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

"We willen problemen van agrarische arbeidstekorten oplossen met behulp van oogstautomatisering via robots die zijn uitgerust met AI-mogelijkheden," vertelt Junichi Saito, CEO bij Agrist. "Onze 'L'-robot is een automatisch paprikaoogstsysteem. Ons eigen AI-algoritme, dat gebruik maakt van een combinatie van verschillende soorten camera's, stelt de robot in staat om met millimeterprecisie oogstrijpe paprika's te identificeren en te plukken door gelaagde bladeren."

De robot, die 12 uur per dag kan werken, rijdt door de kas via een bovenleiding, als het ware alsof het een tram of trein is. Volgens de robotbouwers kan het kabelsysteem, waarop octrooi is aangevraagd, in bijna alle bestaande paprikakassen aangelegd worden, maar ook denkt men erover zelf een speciaal op de robot aangepaste kas te bouwen. Om de rijpe vruchten te herkennen maakt de robot gebruik van camera's, een algoritme én daglicht. Dat laatste maakt dat de robot niet 24/7 kan rijden. 

Met hun geautomatiseerde oogstrobot willen de Japanners de opbrengst met meer dan 20% verhogen en tegelijkertijd de omgeving binnen de teeltlocatie beheren en ziekten vroegtijdig opsporen.

De robot moet zo'n 1,5 miljoen yen kosten, omgerekend zo'n 11.000 euro. De teler die ermee aan de slag gaat, draagt 10% van de opbrengst van de oogst ook af aan de robotbouwers.

Tijdens een landbouwmissie afgelopen jaar maakte een selecte groep Nederlanders al kennis met Agrist. 

Voor meer informatie:
Agrist
info@agrist.co 
www.agrist.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven