UV-C-robot bestrijdt ook meeldauw in stekkenteelt aardbei

Na het succesvolle toepassing van UV-C in aardbeienteelt heeft Micothon nu ook een proef gedaan om meeldauw te bestrijden in de stekkenteelt met een automatische UV-C-robot.

Meeldauw is met name een veel voorkomend probleem dat flinke financiële consequenties met zich meebrengt. Vanuit de tuinbouw is er een urgente vraag naar een meer duurzame en betaalbare oplossing ter vervanging van de gewasbeschermingsmiddelen. Een gewas dat onbespoten is levert een hogere prijs op dan een bespoten product en door strenge regulering worden de reguliere middelen minder goed verkrijgbaar.

Het bestrijden met deze gewasbeschermingsmiddelen is effectief voor de korte termijn, maar het is een vervuilende oplossing vanwege het altijd achterblijvende residu. Met de hoge kwaliteitseisen, verduurzaming en strengere regelgeving vanuit de afnemers van tuinbouw producten is deze manier van gewasbescherming niet meer toereikend. Daarom is Micothon in 2008 al begonnen met het ontwikkelen van de eerste UV-C toepassingen.

UV-C is volgens Theo Straathof, eigenaar van Micothon, dé manier om zonder het gewas aan te raken de ziekte in het gewas aan te pakken door de frequentie van het licht. Micothon is in 2003 begonnen met het ontwikkelen van spuitrobots die toe te passen zijn in kassen voor allerlei soorten gewassen. Door middel van luchtondersteuning spuit de robot het gewasbeschermingsmiddel met een zeer goede dekking door het gewas. Na advies en implementatie van de robots bij vele verschillende tuinbouwers wereldwijd met diverse bloemen, planten en groenten gewassen merkte Theo al snel dat het bestrijden met gewasbeschermingsmiddelen niet de oplossing is voor de lange termijn.

Micothon anticipeerde hierop en inmiddels hebben ze voor potgewassen een UV-C-tunnelsysteem opgezet en worden de UV-C-robots wereldwijd toegepast in komkommersteelt, aardbeienteelt, rozenteelt en sportvelden.

Vanuit een onderzoekscentrum in Bleiswijk werd Micothon 2,5 jaar geleden gevraagd om zijn expertise op gebied van UV-C in combinatie met een robot voor een proef met aardbeienplanten. Theo: "Vanwege de zeer positieve resultaten van de trial vanuit het onderzoekscentrum hebben wij besloten om de UV-C toepassing nog verder te ontwikkelen en dé oplossing te worden voor meeldauw in de stekkenteelt."

Voor meer informatie: 
Micothon
Tienboerenweg 20b
3641RA, Mijdrecht
+31 297 526 984
info@micothon.nl 
www.micothon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven