Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer algoritmen maken plukrobot voor aardbeienoogst nog preciezer

"We testen de plukrobot met meerdere aardbeienrassen om een goed zicht te krijgen op de verschillende soorten uitdagingen. Rassen kunnen immers een totaal verschillende bladgrootte, vruchtgrootte, steel en positie van het fruit op de plant hebben", zegt Hannah Brown, verantwoordelijke communicatie bij Organifarms.

Het Duitse agtech-bedrijf ontwikkelt een aardbeienoogstrobot genaamd BERRY, die op GreenTech Amsterdam 2022 de Innovation Award in de categorie 'Concept' heeft gewonnen.


V.l.n.r. Hannah Brown, Birka Kallenbach en Mario Schäfer met de winnende oogstrobot van Organifarms

Het oogsten van aardbeien is niet zonder uitdagingen
Sinds de overwinning van het bedrijf op GreenTech Amsterdam, is Organifarms uit de schijnwerpers verdwenen en terug naar de proeftuinen gekeerd om het systeem verder te verbeteren en de grote uitdagingen aan te gaan die het jaarrond oogsten van aardbeien met een robot stelt. 

Hannah legt uit dat het trainen van een robot om aardbeien te plukken niet eenvoudig is vanwege de groeiwijze van de plant. De aardbeienproductie is bijvoorbeeld niet het hele jaar door consistent, waardoor het voor de robot moeilijk is om vruchten te onderscheiden tijdens de pieken en dalen van het seizoen. Tijdens de piekproductie zijn er veel aardbeien en heeft de robot niet altijd directe toegang tot het fruit, omdat andere stelen en zich ontwikkelende trossen in de weg kunnen liggen. Omdat het systeem is ontworpen om beschadiging van de plant en de vruchten te voorkomen, is het soms moeilijk voor de robot om al de vruchten te bereiken.

"We hebben de moeilijke taak van het automatisch plukken van aardbeien onder veel omstandigheden opgelost en richten ons nu op het optimaliseren van ons systeem voor meer uitdagende rassen", legt Hannah uit.

"We verbeteren onze systemen om obstakels beter aan te kunnen. Als je veel stelen en bladeren voor het fruit hebt hangen, zal de robot deze meestal niet aanraken om schade aan de planten te voorkomen", voegt Hannah toe. "Het is geen gemakkelijke taak om de robot te helpen de plant aan te raken of gebladerte weg te duwen om bij het fruit te komen. We hebben daar veel precieze sensoren en algoritmen voor nodig, die we momenteel aan het optimaliseren zijn."

Samenwerking met Delphy, binnenkort ook met glastuinders
Organifarms werkt samen met het Delphy Innovative Soft Fruit Centre aan proeven om de teelt te optimaliseren van doordragende (of dagneutrale) aardbeienrassen, die gedurende het hele seizoen consistent aardbeien produceren, terwijl junidragers (of kortedag-)rassen in korte tijd grote hoeveelheden produceren. 

Organifarms is ook bereid om rechtstreeks met glastuinders samen te werken door middel van proeven met een laag risico en tegen lage kosten. Telers kunnen de robots in hun kas testen en kijken of de oogstoplossing goed past bij hun omgeving. Geïnteresseerde telers worden aangemoedigd om de website te bezoeken voor meer informatie en om een demonstratie in hun eigen kas te boeken.

Voor meer informatie:
Hannah Brown (CCO)
Organifarms
press@organifarms.de
www.organifarms.de 

Publicatiedatum: