2 miljoen euro EU-subsidie voor PermaFungi uit Brussel

De Brusselse paddenstoelenteler PermaFungi krijgt 2 miljoen subsidie vanuit de Europese Unie. Dat werd onlangs bekend. 

Het geld dekt 60 procent van de kosten voor de installatie van een productielijn die vijf ton mycomaterialen per maand kan produceren. Dit zijn duurzame en biologisch afbreekbare materialen die ontstaan uit organisch afval waaraan mycelium is toegevoegd en die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt als verpakkingsmateriaal of isolatiemateriaal. Op middellange termijn overweegt PermaFungi andere toepassingen, zoals doodskisten en grafurnen.

PermaFungi produceert sinds 2013 oesterzwammen in Brussel, op basis van oud koffiegruis dat wordt hergebruikt als voedingsstof voor de paddenstoelen. In de volgende fase, en na jaren van onderzoek en ontwikkeling, wordt de reststroom van de oesterzwammenkweek nu omgezet in myc-materiaal. Dit paddenstoelmateriaal, dat plastic kan vervangen, produceert tien keer minder koolstofdioxide (CO2) en verbruikt ongeveer acht keer minder energie dan de productie van piepschuim.

De coöperatie moet nu voor het einde van dit jaar financiering vinden voor de resterende 40 procent van de kosten van de nieuwe productielijn, evenals een ruimte van 1.000 m2 om de productielijn te huisvesten.

Lees in dit artikel uit het najaar van 2021 meer over het Brusselse bedrijf. 

Bron: Belga


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven