Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gezond en lekker, dat heeft potentieel"

Tholen - "De vraag naar gezonde, verse grab & go artikelen groeit gestaag en als je dat ook nog eens lekker kunt maken, dan heeft dat potentieel," zegt Enno Reijnen, mede-eigenaar van Freshminds Food over de toekomst van de grab & go categorie. Het bedrijf richt zich op artikelen als wraps, pokébowls en sandwiches. Uitgangspunt daarbij is dat verse grondstoffen gebruikt worden voor een product met een korte houdbaarheid. "De groente in bijvoorbeeld onze wraps moet nog knapperig zijn en je moet het idee hebben dat je hem net zelf thuis in de keuken gemaakt hebt. Met een lange houdbaarheid kunnen we dat niet waarmaken, maar daar kunnen we wel het verschil maken."

Tijdens de coronapandemie kwamen AGF-groothandel en groentesnijderij Wessels Grootverbruik en Healthy Fridge – dat een gezond assortiment in fresh vending machines aanbiedt – met elkaar in contact en zo werd de joint venture Freshminds Food geboren. "Onze doelstelling is om in het grab & go segment een assortiment aan te bieden dat qua kwaliteit, maar zeker ook qua prijs, marktconform is."

Gezond assortiment
Een deel van de wraps, pokébowls, smoothies, sandwiches en tosti's die Freshminds Food maakt, vindt zijn weg naar de 'slimme koelkasten' van Healthy Fridge, geeft Enno aan. Hij legt uit dat deze machines op basis van een algoritme voorspellen wat er de volgende dag verkocht zal worden en daarmee ervoor zorgen dat aanlevering van het dagverse assortiment op maat mogelijk is. "Hiermee wordt verspilling voorkomen." Enno ziet potentieel in de fridges. "Ik geloof dat dit de nieuwe manier is van het verstrekken van gezonde voeding in bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijfskantines, sportscholen of stations."

Inmiddels vindt lang niet alle afzet van Freshminds Foods meer plaats via Healthy Fridge, maar worden bijvoorbeeld ook cateringboxen, lunchtasjes voor evenementen of pokébowls voor cateraars geleverd. Enno stelt vast dat het bedrijf groeit waardoor naar een nieuwe locatie is uitgeweken. "Sinds een aantal maanden produceren we in ons nieuwe pand op twee productielijnen tussen de 10.000 en 20.000 stuks per week. We zijn flexibel. We produceren batches van 50 tot 20.000 stuks."

Schoolmaaltijden
Ook levert Freshminds Food schoolmaaltijden. Enno merkt dat de overheid er serieus mee bezig is om kinderen gezonde voeding aan te bieden. "Wij lopen daar in Nederland een klein beetje in achter. Bijvoorbeeld in Duitsland is het al tientallen jaren heel gebruikelijk dat de school de catering verzorgt. Cateraars worden daar ingehuurd om ervoor te zorgen dat de kinderen gezond eten. Dat zijn we in Nederland helemaal niet gewend en hier is de thuis gevulde brooddoos nog heel gebruikelijk. Wij maken voor scholen bijvoorbeeld een enkele wrap met daarnaast snoeptomaatjes, mini komkommertjes of baby carrots."

Een kans dus voor gezonde voeding, net zoals Enno die ziet voor bijvoorbeeld festivals of op campings waar het vaak alleen friet, kroketten, frikadellen of broodjes hamburger zijn die de klok slaan. "Ook op zulke locaties willen bezoekers lekkere, gezonde voeding hebben."

Wraps
Binnen het Freshminds Food assortiment neemt de wrap een grote plaats in, geeft Enno aan. Hij noemt de houdbaarheid en de veelzijdigheid van het artikel als de redenen. "We kunnen de wraps vier dagen houdbaarheid meegeven, bij bijvoorbeeld pokébowls kunnen we dat nog niet. Die hebben een t.h.t. van twee dagen, waardoor het moeilijker is, ze landelijk op de markt te brengen." Naast de investeringen die het bedrijf deed in de automatisering van de wraps, speelt ook de veelzijdigheid van het product een rol, merkt Enno op. "Het blijft een hot artikel dat we in verschillende soorten verpakkingen kunnen leveren en dat zich leent voor veel verschillende recepturen."

Behalve de productie van recepturen van klanten, ontwikkelt Freshminds Food ook zelf recepturen onder verantwoordelijkheid van chef-kok en operationeel manager Casper Bosman. Enno ziet dat er veel vraag is om vega recepturen te ontwikkelen. "Daarvan hebben we veel soorten in het assortiment, maar we richten ons niet alleen op vega of veganistisch, want we krijgen ook vragen om wraps te ontwikkelen met vlees. Maar wat de voorkeur van de klant ook is, het gebruik van e-nummers, toegevoegd zout of suiker, wordt altijd vermeden."

Arbeidsmarkt: uitdaging en kans
De groei van Freshminds Food brengt soms de uitdaging van het vinden van personeel met zich mee, merkt Enno op. Tegelijkertijd ziet hij ook kansen in de oververhitte arbeidsmarkt. "Want iedereen wil bezuinigen op de enorm gestegen personeelslasten. Er zijn voldoende bedrijven in Nederland die een volledige eigen cateringvoorziening hebben. De bemanning daarvan brengt veel kosten met zich mee. Als een bedrijf dat zou kunnen uitbesteden aan bijvoorbeeld Freshminds Food of Healthy Fridge, dan is het binnenhalen van een nieuwe leverancier geen kostenpost meer, maar een bezuiniging."

Daarnaast stelt hij vast dat ook cateraars moeite hebben om personeel te vinden, waardoor het een oplossing kan zijn om een deel van het werk uit te besteden. "Doordat ons proces geautomatiseerd is, kunnen wij veel sneller grote aantallen wraps produceren. Als een cateraar bijvoorbeeld 1500 wraps op een dag nodig heeft, wordt dat voor hen waarschijnlijk lastig, terwijl wij die aantallen makkelijk aankunnen," besluit Enno.

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Freshminds Food
Tel: +31 (0)26 472 25 20
[email protected]
www.freshmindsfood.nl

Voor meer informatie:
Healthy Fridge
Tel: 085 0607205
[email protected]
www.healthyfridge.nl