Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Diekema helpt bedrijven bij het drogen van groenten

"Groente drogen biedt grote kansen voor AGF-reststromen"

Tholen - Jarenlang bestierde Jan Diekema met Dika Fabrieken zijn eigen groenten- en kruidendrogerij in Schoonhoven. De gedroogde groenten en kruiden werden als ingrediënt gebruikt voor de soep, saus en snackindustrie. De fabriek verkocht hij jaren geleden al, maar het bloed stroomt waar het niet gaan kon. Inmiddels adviseert hij als onafhankelijk adviseur bedrijven bij het verwerken en drogen van hun (rest)producten.


Jan Diekema

"Het drogen van groenten gebeurde vroeger veel in Nederland, maar we zijn dit ambacht een beetje kwijtgeraakt aan de goedkopere landen, zoals India, China en Egypte. Je ziet nu weer een opleving in de vraag naar het drogen van groenten en kruiden. Met de buitenlandse producten is het tenslotte toch vaak de vraag waar precies de producten vandaan komen en hoe het geproduceerd is. Ook de foodmiles spelen hierin een steeds grotere rol."

"Ik begeleid bedrijven als onafhankelijk adviseur van A tot Z bij het drogen van de producten, van het opstarten van de installatie tot de mogelijke verkoop van het product toe. Je kunt tenslotte wel een machine leveren, maar het gaat vooral om een stuk kennis. Door mijn ervaring met droogtechniek en het conserveren van groenten, fruit, kruiden maar ook kaas, zeewier en insecten weet ik welke technieken er nodig zijn bij de verschillende producten."

"En de mogelijkheden zijn er volop, bedrijven hebben gedurende het seizoen regelmatig met overproductie te maken. Door deze te drogen, kun je het afzetten als voedselproduct. Dat is veel lucratiever dan naar bijvoorbeeld de veevoederindustrie of vergister te sturen, wat nu vaak gebeurt", vertelt Jan. "En nagenoeg alle producten vallen te drogen, je moet er alleen een outlet voor hebben. De grote stroom gaat naar de multinationals, maar je ziet ook nichemarkten in de markt ontstaan van bijvoorbeeld gedroogd zeewier."

"Daarbij staan de ontwikkelingen met het drogen niet stil. Vroeger verwarmden we veelal met aardgas of stookolie, maar met de hedendaagse installaties waarmee we gebruik maken van condensdrogen of warmtepompen kunnen we nog veel efficiënter drogen", aldus Jan. “Aangezien een groot deel van het drogen energie is, is het ook interessant om te kijken bij bedrijven waar warmte vrijkomt. Door handig om te gaan met deze warmte ontstaan er ook weer mogelijkheden voor drogen."

"Als een klant komt met zijn product, zoeken wij er een machine bij. Dat varieert van een droger met waterdamping van 3 ton per uur, maar we hebben ook kleinere weggezet van 200 kilo. Zo heb ik onlangs een droger voor zeegroenten weggezet bij de Dutch Seaweed Group in Yerseke. Maar je zou ook kunnen denken aan een hub of coöperatie waar telers hun goederen heenbrengen om te drogen. En de gedroogde groenten zijn vervolgens jaren houdbaar!"

Voor meer informatie
Jan Diekema
Mob: 06-22405663
jgd@dika.nl