Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Permafungi:

Verticaal geteelde paddenstoelen groeien weelderig in Brusselse kelders

"Zodra de zomervakantie voorbij is, zullen onze 10 teeltkamers, die in totaal 1000 m2 beslaan, volledig bezet zijn en in totaal 1000 kg paddenstoelen per maand leveren op 4000 kg gerecycleerd koffiedik", vertelt Julie Jacqmain, teelt- en communicatieverantwoordelijke bij Permafungi. "Ongeveer vier kamers zijn nu in gebruik, aangezien de zomerperiodes normaal gezien wat trager zijn. We zijn echt enthousiast om rt weer vol tegen aan te gaan."


Julie controleert de producten  

Gelegen op een voormalig industrieterrein, de Tour & Taxis in Brussel, worden de voormalige voorraadkelders nu gebruikt om verschillende zwammen te laten bloeien die geleverd worden aan diverse restaurants en winkels in de stad. Permafungi, een zwammenteler, begon in 2013 met de teelt met een eenvoudig experiment: paddenstoelen telen met behulp van koffiedik.\

Kort nadat de teelt succesvol was gebleken, begon Permafungi met het leveren aan meerdere klanten in de stad. Na het ontdekken van leegstaande kelders in het Koninklijk Pakhuis, verhuisde het bedrijf naar een grotere faciliteit om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.


Op de linkerfoto, de voormalige inventarisplaats waar Permafunghi is gevestigd. Op de rechterfoto zijn de teeltruimtes te zien

Unieke teeltstijl
De zakken worden verticaal opgehangen zodat alle teeltoppervlakken gebruikt kunnen worden voor de teelt. Elke kamer is gevuld met vele zakken, die allemaal uit oesterzwammen bestaan. Julie legt uit dat het de handigste soort is om op koffiedik te kweken, vooral in deze voormalige inventarisruimtes. "Omdat de zakken hangen, zijn we niet afhankelijk van grond om te telen en kunnen we andere of verlaten ruimtes in gebruik nemen."

Het teeltproces
Julie legt uit dat voordat de paddenstoelen tot rust komen en gaan groeien, ze eerst een heel proces ondergaan. Koffiedik, verzameld bij lokale restaurants en koffiebars, wordt gemengd met stro en mycelium om een goed groeimedium te creëren. Als dat eenmaal goed is gebeurd, wordt de substantie in zakken gedaan en twee weken te rusten gelegd in de incubatieruimte met een gemiddelde temperatuur van 21°C. Dan kan het mycelium (het vegetatieve deel van een schimmel) zijn werk beginnen te doen, afbreken en zich verspreiden.

Het mycelium eet alle koffiedrab op, en als dat gebeurd is, wordt de substantie wit. Daarna worden de zakken in een vruchtkamer geplaatst om het groeiproces op gang te brengen. De luchtvochtigheid wordt opgevoerd (80%), de lampen gaan aan en de ventilatieopeningen zijn actief om de beste groeiomgeving voor de zwammen te creëren. Na een week is het tijd om te oogsten en al snel worden de paddenstoelen geleverd aan klanten in de buurt.

Initiatieven nemen een hoge vlucht
Het team experimenteert nog steeds met het recyclen van het afval dat overblijft van de teelt. Van lampdoppen tot isolatiemateriaal, ze hebben er behoorlijk creatieve toepassingen voor gevonden. "We kijken ernaar uit om een nieuw concept op de markt te brengen zodra we enkele projecten hebben afgerond," vertelt Julie. De Lumifungi lamp, bijvoorbeeld, is 100% biologisch afbreekbaar, handgemaakt en organisch. Op dit moment is het product nog in ontwikkeling. Binnenkort zullen ze in de schappen te vinden zijn.

Naast het aanbieden van twee soorten paddenstoelen, oesterzwammen en eryngii, zijn er ook teeltsets beschikbaar voor consumenten, zodat ze thuis zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. Binnenkort hoopt het bedrijf weer rondleidingen en workshops te organiseren in hun faciliteit, waarbij groepen worden voorgelicht over de fascinerende teeltprocessen.

Voor meer informatie:
Julie Jacqmain, teelt en communicatie manager
Permafungi
julie@permafungi.be
www.permafungi.be 

Publicatiedatum: