Door luis (meer) vraag naar paprikawassers

Steeds meer paprikatelers hebben te maken met luis dit seizoen. De huidige beschermingsmiddelen lijken niet meer toereikend te zijn, waardoor de paprika’s onder de luis blijven zitten. Met de afwijzing van het vrijstellingsverzoek van Verimark in Nederland brengt dit de Nederlandse telers in een lastig parket. De Nederlandse teler zal op zoek moeten naar een duurzame oplossing die ook op de langere termijn werkzaam is, stelt men bij Buitendijk Slaman. Het bedrijft ziet (meer) vraag naar paprikawassers als gevolg van de luisproblematiek.

De vervuiling door luis verzamelt zich met name rondom de kelk van de paprika. Dit maakt het lastig om de vervuiling van de paprika’s te krijgen. Het is noodzakelijk om de paprika’s grondig te wassen, waarbij de standaard is dat er geen beschadiging optreedt.

Buitendijk-Slaman heeft al tientallen jaren ervaring in het produceren van wassers voor paprika’s. De afgelopen jaren waren vooral de biotelers en buitenteelten de afnemers van deze machines. Nu de luis zich niet zo gemakkelijk laat verdelgen is er meer vraag op de Nederlandse markt.

Twee secties
Een paprikawasser bestaat uit twee secties: Een sproei-/wassectie en een droogsectie. Afhankelijk van de sorteermachine en capaciteit wordt de lengte van deze secties bepaald. Door speciale borstels en sponzen gaan de paprika’s kantelend door de machine heen zodat het water, borstels en lucht de paprika rond de kelk kan raken. De wasser wordt in de meeste gevallen in de lijn van de sorteerder gezet, maar als daar geen plek voor is wordt deze ook stand alone gebruikt. Edwin Sol: ”Het enige wat er nodig is om de paprikawasser te gebruiken is aanvoer van schoon water, een stroompunt en een afvoer.’’

Hij vervolgt: “In het verleden zag je nog dat men tomatendrogers gebruikte om paprika’s schoon te krijgen, maar dat was onbegonnen werk. Paprika’s bleven vuil rondom de kelk en men kreeg ze niet droog waardoor ze konden gaan rotten. We zijn toen wassers gaan ontwikkelen om dit proces te verbeteren zodat er een schoon en goed product geleverd kon worden."

De huidige wassers zijn geheel van roestvast staal en beschikken over een hogere capaciteit. "Om de vervuilde paprika’s in een dusdanige conditie te krijgen zodat ze verkocht kunnen worden, is er op dit moment meer vraag naar paprikawassers. Met onze oplossing hopen we de Nederlandse telers te helpen met een duurzame oplossing.’’

Voor meer informatie:
Edwin Sol
Buitendijk Slaman              
+31 6 51 91 74 70
+31 10 52 16 377
esol@buitendijk-slaman.nl           
info@buitendijk-slaman.nl
www.buitendijk-slaman.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven