Robotplatform voor werkondersteuning ontwikkeld in Nieuw-Zeeland

Een primeur voor Nieuw-Zeeland: FTEK heeft in Nieuw-Zeeland een prototype van een robotachtig modulair platform gedemonstreerd, met speciale aandacht voor het layering hulpstuk.

Hun RLAP (Robotic labor assist platform) is de nieuwste productontwikkeling van FTEK, een bedrijf dat de afgelopen 10 jaar is doorgebroken op de Australische markt voor kastechniek.

In 2019 werden de broers James en Mark Currie, eigenaars van FTEK, benaderd door Tomatoes NZ en andere grote telers om te helpen bij het oplossen van de steeds groter wordende arbeidsuitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

FTEK startte dit project door onderzoek te doen naar arbeidsintensieve en repetitieve taken die kastomatentelers regelmatig uitvoeren. Ze keken naar de gelaagdheid, het ontbladeren, het knippen, het snoeien en het oogsten.

Ze identificeerden het in lagen opdelen van tomaten als een strategische en concrete oplossing. "Dit was een perfecte taak om mee te beginnen, omdat het de zwaarste en hoogste eisen stelt aan het onderhoud van de planten. We hebben nu een zeer capabel modulair robotplatform dat tot 5 meter kan reiken," zegt James. Vanaf de eerste dag was het hun doel om een multifunctionele machine te bouwen die de mogelijkheid zou hebben om tal van taken in het gewas uit te voeren met een enkel platform door gebruik te maken van uitwisselbare taakspecifieke tools/attachments die ontwikkeld zijn.

Lees meer bij Grower2Grower.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven