Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Certhon wil aanwezigheid in Oceanië vergroten via robotica

Certhon hoopt zijn aanwezigheid in Australië en Nieuw-Zeeland uit te breiden via moderne automatiseringsprojecten. Edwin Vanlaerhoven, Business Development Director het bedrijf uit Poeldijk zegt dat het bedrijf focust op technologie, om hightech teelt tot een succes te maken.

"Robotica zal een belangrijk onderdeel worden van controlled environment agriculture (CEA)", zegt hij. "De integratie van systemen wordt belangrijker, en voor de kasteelt moet de markt worden ontwikkeld. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor potentiële klanten om zich te onderscheiden op de huidige markt. Ook kan robotica helpen op het gebied van voedselveiligheid."

Certhon heeft gewerkt aan verschillende grote kassen en indoor farms over de hele wereld, waaronder aardbeienfarms in de stedelijke omgeving van Hong Kong, en is ook bezig met de ontwikkeling van een hightech indoor farm van 5.000 vierkante meter om tomaten te telen in de woestijn van Abu Dhabi. In 2020 kondigde een van de grootste leveranciers van autotechnologie ter wereld, Denso, aan dat er met Certhon zou worden samengewerkt om de teeltactiviteiten uit te breiden en nieuwe oplossingen voor in de kas te ontwikkelen.

"We gaan onze groene vingers combineren met hun kennis omtrent technologie, robotica, datasystemen, AI en productieprincipes", zei Vanlaerhoven recentelijk tijdens de Protected Cropping Australia-conferentie. "Het zal op twee verschillende manieren zijn: we willen telers betere hulpmiddelen geven voor klimaatcontrole, en bijdragen aan de automatisering in de kas zelf, aangezien er een tekort is aan arbeiders en mensen om het fruit te plukken en gewasbehandelingen te doen. Het bundelen van onze krachten zal een nieuwe impuls geven aan de hightech tuinbouw en deze meer beschikbaar maken voor nieuwkomers in de sector."

"Vóór onze nieuwe mede-eigenaars hadden we nooit echt een sterke focus op Australië, omdat we hier nooit echt aanwezig waren, dus deden we meer zaken op het noordelijk halfrond. We hebben echter wel een project gebouwd in Tasmanië, en met onze Denso-collega's die hier sterk aanwezig zijn, voorzien we veel business op de Australische markt."

Oogstrobot
Een van de machines die het bedrijf op de markt heeft gebracht is een oogstrobot voor tomaten, die momenteel in Japan wordt ingezet. Het bedrijf is al bezig om een nieuwe prototype op de markt te brengen, volgend jaar.

"De robot is volledig autonoom en oogst cherrytomaten", aldus Vanlaerhoven. "We hebben gekozen voor cherrytomaten omdat het oogsten een groot deel uitmaakt van de teeltkosten. Naast andere plaatsen in de wereld zoals Nederland en Canada, hopen we het ook in Australië te introduceren, omdat al deze plaatsen een tekort aan arbeiders hebben. Later zal het verder worden ontwikkeld om kleine tomaten te oogsten, en vervolgens middelgrote en grote variëteiten, en dan komkommers en paprika's. De robot is volledig autonoom en kan in theorie 24/7 werken, hoewel 's nachts oogsten lastig kan zijn. Wij geven de voorkeur aan ongeveer 16-18 uur per dag. Hij kan tot 20 kilo per uur oogsten, tot vier dozen tomaten stapelen, en met meerdere robots in een kas werken. Hygiëne is belangrijk, dus hij kan zichzelf desinfecteren."

Circa tien jaar geleden bouwde Certhon in een Nederlandse vertical farm een robot voor de teelt van bladgroenten (sla), die wordt gebruikt voor het laten kiemen en opkweken van jonge slaplantjes die automatisch worden overgeplant. Sindsdien heeft het bedrijf meer van deze machines gebouwd. Vanlaerhoven legt uit dat de telers een homogener gewas krijgen, omdat niemand het gewas fysiek aanraakt, en door deze automatisering krijgen de planten een perfecte start. Theoretisch kan in Australië een installatie worden opgezet voor een bijna autonome kas.

Autonoom tomaten telen
Een ander "revolutionair" project dat nog in de steigers staat, gaat over de teelt van aardbeien en tomaten, waarbij de automatisering inhoudt dat mensen niet naar binnen hoeven en het fruit naar een centrale plaats kan worden gebracht om te worden geoogst. Het kan betekenen dat fruit zoals aardbeien langer aan de plant kan blijven om te rijpen en de smaak te verbeteren.

Maar Vanlaerhoven zegt dat de meest opwindende innovatie waar het bedrijf aan werkt de autonome productie van tomaten is, die momenteel 60 kilogram per vierkante meter cherry-pruimtomaten kunnen produceren.

"We zijn eigenaar van een deel van de genetica, samen met een veredelingsbedrijf, en we hebben gekeken naar een totaal ander type," zei hij. "We zeggen altijd dat tomatenplanten in de kas 20 of 50 meter lang zijn, want het is allemaal voor menselijke interactie. Historisch gezien zijn de planten kleiner en groeien ze niet verticaal, maar in dit geval hebben we een systeem van verplaatsbare tomatenplanten ontworpen. Ze rijpen allemaal tegelijk, en dat hebben we onszelf meermaals bewezen door verschillende cycli te doorlopen. Ze staan op een mobiel gootsysteem, dus we geven ze de perfecte start in een gecontroleerde omgeving. Ze zullen in één keer vruchten gaan dragen, waarna het tweede deel plaats kan vinden in een kas die minder elektriciteit verbruikt. Nadat we dit vijf groeicycli in een jaar hebben gedaan, gaan de planten naar een oogstmachine en wordt de plant afgebroken en worden de tomaten eruit gehaald. Dit wordt de toekomst van de bedekte tomatenteelt, omdat we de output kunnen garanderen."

In de VS zal de eerste klant dit jaar met dit systeem gaan werken. Naar verwachting zullen andere landen snel volgen.

Voor meer informatie:
Edwin Vanlaerhoven
Certhon
robot@certhon.com
www.certhon.com
wwwcerthonharvestrobot.com 

Publicatiedatum: