GrowX verder als Growy:

"Wij verkopen geen technologie, maar runnen een teeltbedrijf voor en met de klant"

"We zullen het risico samen dragen, aangezien we allebei eigenaar zijn van het teeltbedrijf. Hiermee willen we benadrukken dat de relatie met retailers veranderd moet worden. Growy verkoopt geen technologie, maar runt een teeltbedrijf voor en met de klant. Daarom zijn wij als telers net zo verantwoordelijk voor het teeltbedrijf als retailers dat zijn voor de winkel. Alleen zo zorgen we ervoor dat de consument z’n voedsel krijgt en kunnen we echt het verschil maken", zegt Ard van de Kreeke, oprichter van Growy.

Growy was voorheen bekend als GrowX. Het bedrijf creëert een retailmerk met drie centrale aandachtspunten: lekker, gezond en betaalbaar voedsel. "We richten ons op de teelt, op het bouwen van vertical farms en op het runnen ervan. We verkopen product met veel voedingswaarde zoals bladgroenten, aardbeien, aardappelen en eendenkroos. Growy is al gegroeid tot zo’n 70 mensen, en er komen er elke maand bij", zegt Ard.


Ard van de Kreeke (Photo credits: Innovation Origins)

Nieuwe teeltfaciliteiten in de VS, het Midden-Oosten en de EU
Voor de komende jaren heeft Growy grote plannen. Het bedrijf is van plan om veel teeltfaciliteiten in verschillende steden uit te rollen. Deze vertical farms worden volledig gerobotiseerd, dus er is geen menselijke arbeid nodig, alleen voor onderhoud. In het hoofdkantoor in Amsterdam wordt alles geregeld. Alle gewassen worden geteeld op cellulosepapier, wat de teelt heel proper houdt en geen afval genereert.

Ard vertelt dat Growy in gesprek is met retailers in Europa, de VS en het Midden-Oosten over verschillende contracten om nieuwe teeltfaciliteiten te bouwen. Dit jaar wordt de eerste grote vertical farm uitgerold. En daarna volgen er nog veel meer. Alle teeltfaciliteiten zijn gekoppeld aan verschillende verkooppunten en partners, met het oog op e-commerce.

De vertical farms komen pal naast de verkooppunten te liggen en zijn volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie, water en CO2. Op de vertical farms worden verschillende afvalstromen van retailpartners gebruikt om bepaalde processen te regenereren. Growy gaat samen met de retailpartners overleggen welke gewassen op de vertical farms zullen worden geteeld.


Een foto van de demoteeltfaciliteit

Robots
De kweekbedden van Growy zullen een beetje anders zijn dan die van in andere vertical farms. Ard legt uit dat alle planten in goten worden geteeld. Dat houdt de kosten laag, omdat het bedrijf geen zware en dure hefmachines hoeft aan te schaffen. Een ‘simpele’ hefrobot volstaat om de goten te verplaatsen over de teeltfaciliteit. Zo wordt de kostprijs en het aantal risico’s verlaagd en de mate van automatisering verhoogd.

De robot bewatert ook elk gewas op basis van z’n gewicht. Automatisch krijgt elke plant de hoeveelheid water die hij nodig heeft. Ard wijst erop dat dit systeem veel water bespaart. Alle hulpmaterialen worden intern ontwikkeld. "Dat is veel efficiënter en hierdoor kan het bedrijf de kostprijs aanzienlijk verlagen. Daarnaast is het erg handig om alle software geïntegreerd te hebben in één systeem dat Growy kan aansturen."

Om een laag kostenniveau te bekomen moet je meer dan alleen maar automatisering implementeren. Er is ook nog het klimaatbeheer en het lichtgebruik. De vertical farm bestaat uit verschillende teeltcellen met elk een oppervlak van 150 m2. "Het voordeel hiervan is dat we elk gewas elke dag een ander groeiprofiel kunnen geven."


De voordelen van werken bij een vertical farm? Verse microgroenten tijdens elke lunchpauze!

Urban Food Tower
"Vertical farms zijn heel gunstig gelegen naast verkooppunten. Maar ze moeten ook zichtbaar gemaakt worden voor de consument, vooral om ons merk uit te breiden en de voordelen ervan te laten zien: de voedselproductie van de toekomst."

Growy introduceert de Urban Food Tower (Growy House), een houten, circulair en modulair gebouw dat midden in een grote stad staat. Growy rolt Urban Food Towers uit in de VS, Singapore, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het idee is dat in het gebouw met meerdere verdiepingen een winkel met restaurant komt, waar de consument het eten kan proeven en iets kan drinken.

Op de eerste verdieping bevindt zich een teeltfaciliteit met glazen wanden. Bezoekers kunnen daar zien hoe vertical farming in z’n werk gaat, hoe de planten groeien en wat de voordelen van de teeltmethode zijn. Op het dak komt een kas voor de teelt van komkommers en tomaten. In het gebouw komen vergaderruimtes en cateringbedrijven kunnen er evenementen verzorgen.

Onderzoeksprojecten
De komende jaren worden R&D-trials opgezet, samen met AMS en WUR, die ook wereldwijd in de verschillende Urban Towers zullen plaatsvinden. Op vijf verschillende locaties over de hele wereld worden onder de naam Growy Labs onderzoeksfaciliteiten geïntegreerd in het Growy House. Dit zal voor veel specifieke R&D zorgen voor verschillende regio's en, belangrijker nog, voor de verticale farmsector.

"We gaan grootschalig onderzoek doen per markt om de potentie van de verschillende lokale markten te analyseren. Daartoe gaan we samenwerken met universiteiten uit de verschillende regio’s. Samen zullen we de lokale voedingsgewoontes en teeltmogelijkheden analyseren. Daar zullen we dan op inspelen met alle betrokken partijen."

Voor meer informatie:
Ard van de Kreeke
Growy
www.growy.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven