Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Techniek vertical farming ingezet bij productie alternatief voor vlees

Urban Crop Solutions levert technologie en expertise aan Tiamat Sciences Corp, een snel groeiend Belgisch-Amerikaans biotechnologiebedrijf dat dierproefvrije eiwitten produceert door verticale teelt en computergestuurde rekenmodellen te combineren. Het biotech bedrijf kweekt de volgende generatie biomoleculen door de kracht van planten te gebruiken ter vervanging van traditionele bioreactoren. Deze technologie heeft volgens het Belgische Urban Crop Solutions 'een heel groot potentieel' en zal zijn weg vinden in verschillende sectoren, met name in de brede markt van de cellulaire landbouw en gecultiveerd vlees, alsook in de regeneratieve geneeskunde of ontwikkeling van nieuwe vaccins.


Onderzoek met tabaksplant door Tiamat Sciences Corp bij Urban Crop Solutions

Bioreactoren 
De samenwerking tussen Urban Crop Solutions (UCS) en Tiamat Sciences Corp begon met enkele gezamenlijke projecten in het onderzoekscentrum van Urban Crop Solutions in Beveren-Leie (Waregem). Na enkele succesvolle proeven opende Tiamat een onderzoekscentrum in de befaamde ‘North Carolina's Biotech Triangle’ in de VS, waar het zijn onderzoeken uitvoert met technologie en modules geleverd door UCS. Door bioreactoren te vervangen door planten en gebruik te maken van fermentatietechnologie, kan Tiamat belangrijke eiwitten leveren tegen een fractie van de huidige marktprijzen. Dit is volgens de Belgen 'een enorme doorbraak, vooral voor de productie van cellulair vlees in de huidige tijdsgeest van groeiend milieu- en sociaal bewustzijn.'

De markt voor alternatief vlees heeft, alleen al op basis van de bestaande kweektechnieken, de jongste jaren een enorme groei doorgemaakt. Volgens het Amerikaanse ‘Good Food Institute’, is de de verkoop van plantaardig vlees in het afgelopen jaar met 45% is gestegen en in de afgelopen twee jaar met 72%. Het onderzoek stelt verder vast dat de verkoop van plantaardig vlees in de VS nu goed is voor 2,7% van alle verkopen van verpakt vlees en voor ongeveer 1,4% van alle verkoop voor vlees in de retail sector.

Een zelfde evolutie begint zich ook af te tekenen in Europa met verschillende supermarktketens die plantaardig vlees beginnen aan te bieden, zo stipt Urban Crop Solutions aan. Men ziet het als een teken dat wetenschappelijk onderbouwde cel-vleesalternatieven niet meer weg te denken zullen zijn in de toekomst. Kostenverlagingen in de productie, mede mogelijk gemaakt door ‘indoor farming’, kunnen deze wereldwijde trend alleen maar versnellen. 

Gezamenlijke proeven
De coronavirus pandemie heeft ontegenzeggelijk onze maatschappij en onze levensstijl op een blijvende manier veranderd. Urban Crop Solutions profiteert van deze evoluties doordat de farmaceutische industrie blijvende belangstelling toont voor zowel zijn ‘indoor farming’ oplossingen als voor hun expertise naar plantgroei in een gecontroleerde omgeving. De bedrijven uit de farmaceutische industrie smaken vooral de manier van samenwerken met Urban Crop Solutions zoals dit gebeurde met Tiamat, zijnde door eerst gezamenlijke proeven uit te voeren in het UCS Research Centre in Beveren-Leie, en dan later over te stappen op eigen technologie van zodra bewezen is dat alle parameters voor hun behoeften met succes zijn geïdentificeerd. Voor 2022 verwacht Urban Crop Solutions om verdere samenwerkingen met biotechnologie bedrijven aan te kondigen.


Oscar Navarrete

"We hebben altijd het potentieel van ‘indoor farming’ begrepen en we hebben geloofd in de verschillende  toepassingen waarin we met onze technologie en expertise revolutionair zouden kunnen zijn. Maar door de samenwerking met visionaire bedrijven zoals Tiamat hoeven we niet langer te praten over het potentieel ervan. Zij brengen in de praktijk wat wij al jaren voor mogelijk hielden en waarvoor onze technologie op heden zich in feite het best voor leent", verklaart Oscar Navarrete, hoofd planten wetenschapper bij UCS. "We zijn heel verheugd om te zien hoe onze expertise en plantgroei oplossingen meer en meer in commerciële processen worden geïntegreerd."

“Ons doel was steeds om ecologische en ethische grondstoffen te kunnen aanbieden aan de biopharma industrie” zegt France Emmanuelle-Adil, oprichter en CEO van Tiamat. “Onze samenwerking met Urban Crop Solutions is heel belangrijk in onze weg naar succes.“


France Emmanuelle-Adil

Voor meer informatie:
Urban Crop Solutions
sales@urbancropsolutions.com
www.urbancropsolutions.com  

Publicatiedatum: