Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuta-bestrijding met LED

Steeds meer telers krijgen met de tomatenmineermot Tuta absoluta te maken en hierdoor zijn ook steeds meer telers begonnen met het bestrijden van het insect met een speciale LED-techniek, ook in Nederland. Dat vertelt ingenieur Antonio Tortosa van Biocaptur, de ontwikkelaar van de gepatenteerde techniek. 

"Onze oplossing is het resultaat van jarenlang onderzoek met LED-technologie, waardoor we een combinatie van lichtfrequenties hebben gevonden die heel aantrekkelijk is voor Tuta Absoluta. Het apparaat dat we hebben ontworpen, is doeltreffend, betrouwbaar en eenvoudig. Het bestaat uit een LED-lichtrecept waar de mot in volwassen fase zich door aangetrokken voelt. Wanneer het insect zich binnen een straal van een meter afstand van de lichtbron bevindt, zuigt een turbine de mot naar binnen tot bij een opvangzak waar hij niet meer uit kan", vertelt Antonio.

"Biocaptur werkt in op de volwassen fase van de tomaatmineermot. In deze fase plant het insect zich voort en vrouwtjes kunnen 4 à 5 maal tot 260 eitjes leggen", benadrukt hij. "Als de plaag niet effectief wordt bestreden in de beginfase, is exponentiële groei onvermijdelijk."

De voor de juiste ontwikkeling van de tomaat benodigde temperatuur en vochtigheid in de kassen vormen een ideale omgeving voor dit insect waarvan het aanpassingsvermogen overigens bijzonder groot is. "Dat maakt het erg moeilijk om het uit te roeien," legt de expert uit.

Het Andalusische Netwerk voor Meldingen en Fytosanitaire Informatie (RAIF) heeft zelfs al gewaarschuwd voor de toenemende aanwezigheid van Tuta absoluta in de tomatenkassen van Almería, net nu het nieuwe seizoen weer is opgestart. En Tuta Absoluta valt ook andere groenten aan.

"De tomaat lijdt het meest, maar alle groenten van de Solanaceae-familie, zoals aardappelen, paprika's of aubergines, bevatten een stof genaamd solanine en dat is wat de tomaatmineermot zo aantrekt. Niet alleen ons onderzoek, maar ook de ervaring van telers heeft ons geleerd dat er tomatenrassen zijn die veel aantrekkelijker zijn dan andere voor dit insect. De informatie die telers ons geven is zeer verrijkend om meer te weten te komen over deze plaag en om de bestrijding ervan nog verder te verbeteren. Zo hebben we van hen geleerd dat er een relatie bestaat tussen de activiteit van Tuta Absoluta en de cyclus van de maan."

"We leveren onze apparaten aan klanten in Spanje en het buitenland. Zo exporteren we naar landen als Italië, Chili of Nederland, waar we goede commentaren krijgen dankzij de doeltreffendheid van Biocaptur in de grote kassen. Biocaptur voorspelt wat de plaagdruk wordt én treedt corrigerend op. We hebben zelfs klanten die er sinds het gebruik van onze technologie in geslaagd zijn om Tuta Absoluta uit hun kassen te houden gedurende de hele teeltcyclus." 

Effectieve en duurzame oplossing
Het energieverbruik van het systeem is volgens Antonio 'erg laag'. "De werking ervan is dus compatibel met schone energiesystemen zoals zonnepanelen of windmolens. Bovendien is de apparatuur robuust, heeft het een lange levensduur, vereist het minimaal onderhoud en is het vervaardigd met 100% recyclebare materialen."

Hij nodigt telers uit om het vrijblijvend uit te proberen.

Voor meer informatie:
Antonio Tortosa
Biocaptur
info@atgingenieria.com
www.biocaptur.com

Publicatiedatum: