Japanse tomatenoogstrobot in kas Tomatoworld

Tholen - Door de paden van Tomatoworld rijdt sinds kort een nieuwe tomatenoogstrobot. Het gaat om het nieuwste model van inaho Europe, dochteronderneming van het Japanse bedrijf inaho. 

Snacktomatenrobot
"Het is een volautomatische oogstrobot voor snacktomaten," vertelt Takahito Shimizu, managing director van inaho Europe. "Het AI-algoritme identificeert de rijpe vruchten op kleur en grootte en oogst vervolgens de rijpe snacktomaten." 

Doordat het apparaat ook 's nachts doorwerkt en tot 12 uur op 1 enkele lading werkt, kan het de menselijke arbeidstijd volgens Takahito met ongeveer 16% verminderen. De robot is in Japan al uitgebreid getest voor hij in Nederland aan de slag ging. 

Verschillen
Er zitten echter wel flinke verschillen tussen de Japanse en Nederlandse telers, zowel in de oogstwerkzaamheden als post-harvest. De norm voor het oogsten van de juiste kleur van de vruchten en de frequentie van oogsten is bijvoorbeeld anders. 

Om hun robot ook goed te laten aansluiten bij de wensen van Nederlandse telers, wil inaho meer inzicht krijgen in de werkwijze van de Nederlandse telers en meer operationele feedback van hen ontvangen. Daarom is het bedrijf ook actief op zoek naar een Nederlandse teler die de robot wil testen.

Telers welkom
Ook de demonstratie in Tomatoworld draagt hieraan bij: telers worden van harte uitgenodigd om de robot te komen bekijken en te beoordelen. "We bespreken graag details over de robot, zoals de functies en de verwachte toekomstige updates van de robot. Ook kunnen we simulaties verstrekken om de arbeids- en kostenbesparingen door te rekenen, gebaseerd op de resultaten van de proeven in Japan," vertelt Takahito.

Het is niet de eerste robot van het Japanse bedrijf. inaho lanceerde in 2019 al een met AI uitgeruste aspergeoogstrobot (video). Ook werken ze aan een robot die planten kan fenotyperen. inaho werkt volgens het Robot-as-a-Service (RaaS) bedrijfsmodel. Dat betekent dat er betaald wordt per geoogst product. 

Geinteresseerden zijn welkom om een afspraak in te plannen

Voor meer informatie:
Inaho
en.inaho.co 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven