Vertical farming op kleine schaal in Oegandese steden

"Toen ik in de stad woonde, zag ik dat mensen moeite hadden om voedsel te vinden. Maar in de dorpen is veel voedsel beschikbaar. Omdat ik ervaring heb ik de tuinbouw, wilde ik dit inzetten voor de steden," zegt Paul Matovu, oprichter en directeur van Vertical and Micro Gardening (VMG).

VMG is een Oegandees sociaal teeltbedrijf dat vertical farms ontwerpt, produceert en verspreidt. Het belangrijkste product is de Vertical Farm 1.0, een houten, modulair systeem met een oppervlakte van 3 m², waar 200 planten in kunnen. Vertical Farm 1.0 heeft ook een vermicompostruimte die organisch afval omzet in organische meststoffen die rijk zijn aan voedingsstoffen.  

"We zijn VMG gestart om mensen te leren hoe ze kleine tuintjes kunnen creëren. We wisten dat ze vaak gebrek aan ruimte hebben en daarom hebben we speciale kleine farms ontwikkeld waarmee de mensen groenten kunnen telen," vertelt Paul.

Verschil met industriële ontwerpen
Vertical farming is in Oeganda heel anders van vertical farming in de stedelijke delen van Azië, Europa en Noord-Amerika. De systemen die VMG maakt, zijn klein en gebaseerd op teelt in de bodem. Naast deze systemen biedt VMG ook agronomisch advies, zaailingen, aardwormen voor het vermicompostsysteem etc.

Simren Sekhon, Diversification & Fundraising Manager van VMG: "Het bedrijf biedt een enorm assortiment zaailingen, van spinazie tot kruiden, wortelen, fruit etc. Ook bieden we verschillende groottes van de vertical farmsystemen en staan we open voor samenwerkingen om onze huidige modellen verder te ontwikkelen."


De producten worden met de hand gemaakt.

VMG richt zich op gebruiksvriendelijke, eenvoudige technologie en de ontwikkeling van besturingssoftware die niet te complex is. Het bedrijf heeft ook IoT onderzocht voor een hogere mate van controle, maar ontdekte dat de integratiekosten daarvoor te hoog waren.

"Producten met een minimale hoeveelheid technologie passen beter in de markt waarin we werken. Onze software is daarom bewust niet complex."


Het VMG-team

Mogelijkheden voor onderwijs, economie en milieu
VMG wil volgens Paul en Simren stedelijke gemeenschappen ondersteunen bij het telen van hun eigen voedsel, met behulp van biologische en duurzame methodes. Daarnaast biedt vertical farming economische voordelen en mogelijkheden op het gebied van werkgelegenheid en onderwijs.


Paul geeft training over de vertical farming-torens

"We willen als bedrijf de stedelijke gemeenschappen ondersteunen in de biologische teelt en hen helpen hun doelen op een duurzame manier te bereiken. We hebben ook te maken met een nieuwe generatie jongeren die niet veel afweten van de tuinbouw. Daarom willen we hun betrokkenheid bij het telen van gewassen vergroten."

Voor meer informatie:
Paul Matovu 
Vertical and Micro Gardening
verticalmicrogardening@gmail.com
vmg.verticalandmicrogardening.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven