"We automatiseren steeds meer processen"

Het was meteen al vanaf het begin de bedoeling dat Ljusgårda hun activiteiten zouden uitbreiden. Beginnend met een farm van 7000 m² wil het bedrijf nu tegen het einde van het jaar uitbreiden naar 18.000 m². Onze zustersite VerticalFarmDaily was begin deze zomer op bezoek voor een rondleiding door de destijds pas geopende vertical farm in Tibro. Momenteel teelt Ljusgårda 20 ton bladgroenten per maand. Binnen een paar maanden wordt deze productie verdriedubbeld naar 60 ton per maand.

Klik hier voor het fotoverslag

‘Door het systeem heen wandelen’
De vermeerderingsruimte bevat 294.400 planten bij een volledige capaciteit. Vanaf het zaaien tot aan het verplanten blijven de gewassen hier 14 dagen. In het midden van de teeltrekken is een gang, zodat elke plant eenvoudig bereikt kan worden voor inspecties en onderhoud.

"Nu wordt het verplanten nog handmatig gedaan, maar binnenkort wordt dit overgenomen door twee robotarmen," zegt Erik Lundgren, mede-oprichter van Ljusgårda. "Met de robot kunnen we nog winstgevender werken. We automatiseren steeds meer processen in het hele bedrijf."

In de faciliteit van Ljusgårda bevinden zich drie verschillende teeltzones, verdeeld over 15 ruimtes, waar momenteel 20 ton per maand wordt geoogst. De teelteenheden zijn gekoppeld aan een systeem waarmee ze van station naar station worden verplaatst als het tijd is voor inspectie, oogsten of een ander proces tijdens de teeltcyclus.

In het teeltgebied van Ljusgårda worden de teelteenheden automatisch geïnspecteerd, met behulp van slimme plantcamera's die regelmatig gegevens verzamelen over de planten. In de nabije toekomst worden de gegevens gebruikt om de plantgezondheid in de gaten te houden en in combinatie met algoritmes de opbrengsten te verbeteren en te optimaliseren.

Klik hier voor het fotoverslag

Oogst
Bij Ljusgårda worden de gewassen minstens twee keer geoogst, om de hoogste productiviteit en groei te behalen. Zodra de gewassen klaar zijn voor de oogst worden ze naar de 'oogstruimte' gebracht via een geautomatiseerde lopende band. In de oogstruimte worden alle groenten gesneden en via de lopende band doorgestuurd naar een sorteer en weegapparaat en uiteindelijk naar de verpakkingsfase. "Net als met de robots hebben we een geautomatiseerde oogstmachine die vanaf volgende week in gebruik wordt genomen," zegt Erik. "Aan het eind van dit jaar oogsten en verkopen we elke week meer dan 250.000 zakken sla."

Zodra de gesneden sla op de lopende band ligt, wordt elk blaadje gecontroleerd door een groot aantal camera's in de sorteermachine. Als de kwaliteit niet goed genoeg is, wordt het blaadje van de productieband gehaald door middel van een hoge luchtdruk die het blaadje 'wegblaast'. Bovenaan het geautomatiseerde lopende bandsysteem wordt de sla gewogen en uiteindelijk goedgekeurd voor de verpakkingsfase. Zodra het exacte gewicht van 60 gram is bereikt, gaat het de verpakkingsmachine in en is het klaar voor verzending. Er vertrekken wekelijks 600 pallets met sla naar meer dan 800 winkels.

Voor meer informatie:
Ljusgårda
info@ljusgarda.se 
www.ljusgarda.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven