Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robot helpt teler vanuit klant denken

Tholen - Een rondje langs het gewas om te kijken hoe het ervoor staat. Voor tomatentelers hoort het erbij, maar als het aan Andreas Hofland ligt, wordt zo’n rondje voortaan een ontspannen wandeling.

Met HortiKey heeft hij namelijk de Plantalyzer ontwikkeld, een robot die zelf 'kijkt' hoe het met de tomaten in de kas gaat. Er is al een en ander over gezegd en geschreven, maar het is een mooi moment om de balans op te maken.

Verdere verbeteringen
Andreas vertelt dat het systeem op zich al klaar is. Er waren alleen nog wat laatste verbeteringen nodig. Zo hebben praktijktesten uitgewezen dat de Plantalyzer leidt tot een halvering van de foutmarge in de oogstprognose ten opzichte van de gangbare methode. “Wat we vooral zagen was dat de schommelingen, de pieken en dalen in de productie, erg goed gezien en voorspeld worden door het systeem.”

Onderstaand filmpje geeft een beeld over de werking van de Plantalyzer.

Meten is weten
Om die nauwkeurigheid in de oogstprognose te bereiken, hebben ze bij HortiKey bepaald welke paden je nu precies moet meten om een goed beeld te krijgen van wat er in de kas gebeurt, je hoeft dan niet de hele kas te meten. “Samen met LetsGrow.com hebben we daar onderzoek naar gedaan, en we zijn erachter gekomen dat een gedistribueerd meetpatroon, dus elke 30 paden, het best werkt. Bij een bedrijf van 5 à 6 hectare kom je dan uit op 10 tot 12 meetpaden.”

Daarbij wordt ook nog eens 'getrapt' gemeten. Dus bij het ene pad begin je bij wijze van op rij 1, en bij een aan de andere kant van het pad begin je te meten op rij 15. “We zien daar toch wel grote verschillen in de tellingen. Daarom is het zo belangrijk om in meerdere paden te meten. En doordat we ook dagdagelijks meten, halen we steeds nieuwe informatie op: we zien bijvoorbeeld ook de snelheid van het doorkleuren.” Dit in tegenstelling tot de handmatige tellingen, die gewoonlijk 1 of 2 keer per week plaatsvinden.

Ook de beoordeling met kleur gebeurt tot nu toe met het blote oog, waardoor de beoordeling niet zo nauwkeurig is als met de Plantalyzer wel zal kunnen. “Wij meten namelijk per pad op elke vijf meter in de 12 kleurschalen. Daardoor krijg je een heel verfijnd beeld van wat er in de kas aan de hand is.”

Nachtwerk
Daarnaast zijn er nog een aantal verbeteringen aangebracht in de Plantalyzer, zo vertelt Andreas. Zo is het autonome rijden naar een hoger niveau getild, waarbij het draaien en positioneren nauwkeuriger verloopt.

Die autonomie gaat heel ver: de Plantalyzer doet z’n werk alleen. “En dat doet ie alleen ’s nachts, om niet de mensen te storen die overdag in de kas aan het werk zijn. Daarbij kan de Plantalyzer ’s nachts zelf ook ongestoord aan het werk om de data zo nauwkeurig mogelijk te verzamelen.”

Nog een voordeel: ’s nachts heb je geen last van daglicht. Dat kan namelijk leiden tot verzadigd licht op de vrucht, wat het moeilijker maakt om de kleur te bepalen. “Met onze eigen LED-flitsers creëren we een egaal lichtbeeld om goed te kunnen meten.”

Doorbraak
Met alle puntjes die het afgelopen jaar op de i zijn gezet, is de Plantalyzer nu echt klaar om door te breken. “We hebben alles af. LetsGrow.com heeft een specifiek prognosemodel ontwikkeld voor de Plantalyzer. Dat was het laatste stapje, en het afgelopen jaar hebben we gebruikt om dat te kunnen toetsen.”

De prognoserobot is er dus klaar voor, en onlangs is dan ook een tweede exemplaar geïnstalleerd bij een teler. “Verder zijn we volop in gesprek met een aantal telers die er ook graag mee aan de slag willen.”

Winstverdubbeling
Mooi allemaal, die technische verbeteringen, maar wat voor een teler uiteindelijk het belangrijkste is: wat levert het onder de streep op? Andreas: “Aan de ene kant scheelt het in je arbeid, je kan beter plannen. Aan de andere kant beperk je ook de hoeveelheid afval. Omdat je beter plant, is het gevaar van overproductie en dus het weggooien van product, veel kleiner. Bovendien kan je ook in sorteren en verpakken een stuk nauwkeuriger plannen.”

Maar de grootste winst zit hem volgens Andreas in verbetering van de omzet. “Doordat je scherper aan de wind kunt gaan zeilen, kun je op voorhand een groter volume vastleggen in je contracten, tegen een gunstige prijs. Dat is een hele gevoelige variabele in de bedrijfsvoering van een tomatenteler.”

Als alle kosten zijn gemaakt, energie, plantmateriaal enzovoort, is de enige vraag nog wat je krijgt voor je product. “Als je dan vijf procent meer krijgt voor je tomaten, komt dat direct terug in je resultaat. Je kan zomaar je winst verdubbelen.”

Voor telers die gewend zijn om vanuit de kostprijs te denken is dat misschien even wennen, maar Andreas ziet ook dat steeds meer telers aan de klantkant gaan zitten en denken vanuit omzet. In beide modellen kan de Plantalyzer voordelen opleveren, maar bedrijven die vanuit de klant denken, zullen dit 'puzzelstukje' nog sneller in kunnen passen, zo verwacht Andreas.

Voor meer informatie:
HortiKey
www.hortikey.com 
Burgermeester Crezeelaan 42A
2678 KZ De Lier
Nederland
T +31 (0)174 517 700

Andreas Hofland
M +31 6 10 08 30 43  
a.hofland@hortikey.com