AppHarvest koopt robotbouwer

De Amerikaanse teler AppHarvest heeft een robotbouwer overgenomen. Het gaat om Root AI, een startup die robots ontwikkelt die telers moeten gaan helpen met tomaten oogsten.

De robot van de startup, Virgo, gaat helpen oogsten, terwijl gespecialiseerd personeel gewaswerkzaamheden blijft doen. Daarbij draagt de robot bij met de grote hoeveelheid gegevens die hij uit het gewas haalt tijdens het oogsten. 

Met Virgo wordt door Root AI al sinds 2019 getest. 

Voorspellen
Directeur Jonathan Webb van AppHarvest: "Een van de belangrijkste uitdagingen in de tuinbouw is het nauwkeurig ramen van de oogst. Veel downstream beslissingen, van werkplanning tot transport tot retailplanning, zijn daarop gebaseerd. Elke afwijking kan dat proces verstoren. AI kan ons helpen beter te voorspellen wat er gaat gebeuren."

Root AI mede-oprichter en CEO Josh Lessing zal de leiding over de technische afdeling van AppHarvest op zich nemen wat betreft het verder ontwikkelen van de robots en hun AI-mogelijkheden voor het netwerk van teeltfaciliteiten dat AppHarvest aan het bouwen is.

Mede-oprichter Ryan Knopf, die bij AppHarvest ook aan de slag gaat bij de afdeling techniek, heeft Lessing geholpen om Root AI op te richten als een voorloper in het toepassen van kunstmatige intelligentie in CEA. Virgo is volgens de ontwikkelaars 's werelds eerste universele oogstmachine die kan worden geconfigureerd om meerdere gewassen van verschillende grootte te identificeren en te oogsten, waaronder tomaten, paprika's, komkommers en meer delicaat fruit, zoals aardbeien.

Gecontroleerde omgeving
Hoewel Virgo zowel binnen als buiten kan werken, is de robot vooral toegespitst op tuinbouw in een gecontroleerde omgeving. De afgelopen drie jaar heeft hij 's werelds grootste database van tomatenbeelden opgebouwd om meer dan 50 variëteiten in verschillende teeltomgevingen en in diverse stadia van rijpheid te kunnen identificeren en zo te leren hoe en wanneer te oogsten.

Zo werkt de robot
Virgo gebruikt een set camera's in combinatie met een infraroodlaser om een 3D-kleurenscan van een gebied te genereren om te bepalen welke werkzaamheden het kan uitvoeren. Zodra hij de tomaten in kaart heeft gebracht, beoordeelt hij hun positie en bepaalt hij of ze rijp genoeg zijn om te plukken. De robot kan ook worden geprogrammeerd om andere kwaliteitsbeoordelingen te maken.

De scan stelt de robot in staat de minst belemmerende en snelste route te vinden om het gewas te plukken. De robot kan honderden tomaten identificeren in een fractie van een seconde zonder verbinding te hoeven maken met de cloud.

Virgo houdt als een videogame de score van zijn succespercentage bij. Een ingebouwd feedbackmechanisme evalueert voortdurend zijn efficiëntie, zodat hij leert hoe hij een bepaalde configuratie van fruit het efficiëntst kan oogsten.

Krachtenbundeling
Lessing: "Een versproduct, of dat nu een tomaat, aardbei of komkommer is, is een resultaat van vele variabelen die deel uitmaken van het groeiproces. Verbeterde gegevensverzameling voor elke plant via de robot kan leiden tot inzichten die ons precies leren hoe we betere, veerkrachtigere voedingssystemen kunnen ontwerpen die betrouwbaar zijn en die meer versproducten opleveren met minder middelen. De krachten bundelen met AppHarvest is goed voor ons allebei. We willen zorgen voor een stabiele, veilige aanvoer van voedzame en gezonde voeding die duurzaam is geteeld. Door dat te doen op de schaal van AppHarvest geeft ons de kans om het grootste verschil te maken."

Voor meer informatie:
AppHarvest
www.appharvest.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven