Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: Vila Groep kijkt vooruit naar een innovatieve toekomst

Bruno Vila zit ruim twintig jaar in de kasgroententeelt. Vanuit zijn bedrijf, de Vila Groep, is een samenwerking met verschillende telers in Zuid-Frankrijk opgezet. Samen zoeken ze naar manieren om efficiĆ«nter te telen en zo flink kosten te besparen.

Bruno Vila ging ruim twintig jaar geleden voor het eerst in een kas aan de slag. Zijn familie zit al twee keer zo lang in de sector. Die jarenlange kennis en ervaring gebruikt hij in zijn bedrijf Vila Group, waarmee hij inmiddels kassen over heel Frankrijk heeft. Daarnaast is Bruno Vila het hoofd van de Zuid-Franse telerscoƶperatie Agrisud en directeur van Rougeline,


Bruno Vila

"In Perpignan begonnen we met tien hectare tomaten. Inmiddels is het areaal behoorlijk uitgebreid. Samen met de 150 andere Rougeline telers hebben we een areaal van 280 hectare door heel Zuid-Frankrijk", aldus Bruno. 


Eerst teelde Vila trostomaten in het standaard zomerseizoen. Later besloot hij zich toe te leggen op de productie jaarrond. "Na twee jaar zijn we gestart met de winterteelt van tros- en cocktailtomaten. We planten in augustus en starten eind september, begin oktober met de oogst. De teelt duurt tot juli. Nu hebben we voldoende productie, jaarrond. De meeste kassen in Perpignan planten op dit winterschema." 

Naast de kassen in Perpignan heeft de Vila Group ook kassen in andere regio's. "Ons areaal is de afgelopen jaren flink gestegen", vervolgt Bruno. "Nu hebben we ook kassen nabij Montpellier, Perpignan en Bordeaux. De meeste zijn moderne venlo kassen en gebruiken we voor de jaarronde productie van komkommers en diverse soorten tomaten als cherry en pruim." Maar de Vila Group heeft ook oudere kassen. "Ons areaal beslaat meer dan zestig hectare. Daaronder vallen ook oudere kassen en ook dertien hectare foliekassen, waarin sla en babyleaf geteeld wordt. Daar bovenop hebben we ook tien hectare kassen met zonnepanelen op het dek. Daarin telen we nu voor het eerst asperges. De eerste oogst verwachten we volgende maand." 

Naast de kassen in Perpignan heeft de Vila Group ook kassen in andere regio's. "Ons areaal is de afgelopen jaren flink gestegen", aldus Bruno. "Nu hebben we ook kassen nabij Montpellier, Perpignan en Bordeaux. De meeste zijn moderne kassen en gebruiken we voor de jaarronde productie van komkommers en diverse soorten tomaten als cherry en pruim." Maar de Vila Group heeft ook oudere kassen. "Ons areaal is alles bij elkaar meer dan zestig hectare. Daaronder vallen ook oudere kassen en ook dertien hectare kunststof kassen, waarin sla en babyleaf geteeld wordt. Daar bovenop heben we ook tien hectare kassen met zonnepanelen. Daarin telen we nu voor het eerst asperges. De eerste oogst verwachten we volgende maand."



Bruno vertelt dat hij altijd zoekt naar manieren om de beschikbare voorzieningen optimaal te gebruiken. Zo maakt het bedrijf al meer dan vijftien jaar gebruik van WKK's als energievoorziening . Die techniek wordt in sommige gebieden nog gezien als vooruitstrevend, maar Bruno benadrukt dat het bedrijf deze allang gebruikt en ook kijkt naar mogelijkheden om dit uit te breiden. "We kijken naar nieuwe productieplaatsen. Dat doen we in samenwerking met bedrijven die warmte produceren en die niet gebruiken. Die warmte kan voordelig zijn voor ons want zo kunnen we onze stookkosten verlagen. Voor nu en voor de komende vijftien jaar. De meeste van deze bedrijven krijgen ook belastingvoordeel als ze meehelpen met energiebesparing." 


Naast dat Bruno verantwoordelijk is voor de kassen van de Vila Groep en Rougeline voorzit, is hij ook de directeur van kokossubstraatproducent Biogrow. Een artikel daarover volgt binnenkort. 

Voor meer informatie
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer