Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Destemmer: Druivenonttrosser ook in te zetten in cherrytomaten

Cherrytomaten onttrossen in een handomdraai

Convenience fruit is al een aantal jaar aan een flinke opmars bezig. Gemengde fruitsalades met daarin druiven vinden gretig aftrek in supermarkten wereldwijd. Niet voor niets is de Destemmer één van de internationaal meest verkochte machines van ZTI uit Tuitjenhorn. Dat hij dus goed druiven onttrost, is bekend. Maar ook cherrytomaten worden door de machine met hetzelfde gemak van de steel ontdaan.

Bijzondere verwerking door roterende beweging
Machiel Honig, engineer en mede-eigenaar van ZTI, ging een aantal jaar geleden aan de slag met het ontwerpen van de machine. Uitgangspunt was tot een design te komen waarbij de machine de vruchten van de steel afdraait. Honig: ‘Het is niet moeilijk om een machine te bedenken die de vruchten van de steel trekt of schudt. Als je de vruchten van een tros af gaat rissen, dan heb je inderdaad snel resultaat. Maar voor de shelflife is het belangrijk dat de vruchten met de uiterste voorzichtigheid behandeld worden. De roterende beweging die de vruchten dankzij de siliconen kussens maken, zorgt ervoor dat de vrucht van de steel wordt gedraaid. Het groeipunt blijft daardoor intact en dat zorgt voor een langere houdbaarheid. Dat is waar wij, en onze klanten, natuurlijk voor gaan’.

Ook het handmatig plukken van een tros cherrytomaatjes is niet meer nodig. Dat kan namelijk ook eenvoudig gedaan worden door de Destemmer. De trossen worden aan bovenzijde van de machine ingevoerd en daar worden de vruchten netjes en zonder beschadigingen van de steel gedraaid. De zachte siliconen ‘friction pads’ in de machine zorgen ervoor dat de vruchten geen kneuzingen oplopen. Als de vruchten van de tros los zijn dan rollen ze op de transportband.

Capaciteit en inzetbaarheid
Afhankelijk van het soort verwerkt de Destemmer tot ongeveer 500 kilogram per uur. Optioneel kan de machine uitgerust worden met aan- en afvoer transportbanden, een droger, een wasser en een schudder. Het is ook mogelijk om een trechter of bunker voor de Destemmer te installeren. Deze voedt de druiven in de machine. Een volumedetectiesysteem stopt de aanvoerband automatisch wanneer de bunker zijn capaciteit heeft bereikt.

De Destemmer wordt ook gebruikt voor het destemmen van dadels.

Voor meer informatie:
Hans Keijzer
ZTI smart machines
info@zti.nl
www.zti.nl

Publicatiedatum: