Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beurtsysteem vooral vervelend voor vershandelaren

Markten België mogen in het klein weer opstarten

Tholen - De veiligheidsraad in België geeft groen licht voor het weer organiseren van markten, maar onder strikte voorwaarden. Zo moeten de marktkramers verplicht een mondmasker dragen en in middelen voor handhygiëne voorzien. Op een markt mogen maximaal 50 kramen komen te staan en het aantal bezoekers wordt geteld: maximaal 1 klant per lopende 1,5 meter. Gemeenten denken daarom aan een beurtsysteem voor de verdeling van de marktplaatsen.


Marktkraam van Groenten- en Fruithal 'Van Hoof'

Dat is vooral vervelend voor vershandelaren, laat voorzitter van de Vrije Marktkramers Vereniging Rudi De Wilde aan Het Laatste Nieuws weten. De bezoekerslimiet is volgens hem minder problematisch.

Voor nog lang niet alle markthandelaren kan de vlag uit. Finaal beslissen de burgemeesters of hun markten in hun stad of dorp kunnen heropstarten, met andere woorden, of hun markten aan de voorwaarden kunnen voldoen. Zij moeten een circulatieplan hebben,  meerdere in- en uitgangen en voor voldoende ruimte tussen de kramen zorgen. Met name het monitoren van de bezoekers is een opgave voor gemeenten en voor heel wat ballast zorgen zegt woordvoerster Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Chris Van Hoof (56) van Groenten en Fruithal heeft een dubbel gevoel, links of rechtsom zal het centen kosten want hij heeft geen idee hoeveel klanten er zullen komen, zegt hij tegen Gazet van Antwerpen. "Toch zal ik blij zijn om onze oudere klanten weer te kunnen bedienen.”

Door de beperking van het aantal marktkramen kan niet iedereen vanaf maandag opstarten. De lokale besturen werken daarom in overleg met de marktkramers een regeling uit, er wordt onder meer gedacht aan een beurtrolsysteem. Zij die niet kunnen opstarten, kunnen nog steeds een beroep doen op de hinderpremie en kunnen dus per extra sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro ontvangen.