Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
"John Ammerlaan: "Piek paprika's rond week 47"
Topdrukte bij plantenkwekerij Leo Ammerlaan
Tholen - Tijdens de huidige topdrukte is plantenkwekerij Leo Ammerlaan 24 uur per dag in bedrijf. Wekelijks wisselt ongeveer een derde van de 20 hectare van invulling en verlaten meer dan 1 miljoen planten de kwekerij. “We zien een grote piek in het afleveren van paprika's rond week 47”, vertelt directeur John Ammerlaan. "Bij de tomaten is de vraag naar planten door het toenemende areaal belichting juist meer gespreid.” Ook opvallend is de grote verscheidenheid aan soorten onderstammen. "Elk zaadhuis brengt zijn eigen onderstam op de markt. De kweker kiest steeds vaker voor een onderstam en cultivar van hetzelfde zaadhuis."
Topdrukte bij John Ammerlaan
Bij de kwekerij zijn momenteel meer dan 200 mensen aan het werk. Overdag werkt het bedrijf op volle bezetting, in de nacht blijven de sorteerlijnen draaien en rijden de uitzetwagens. Continu wordt er gezaaid, geënt, geplant, uitgezet en verladen. De plantenkwekerij kweekt niet alleen groentenplanten op, maar is ook in de sierteelt actief. Hierdoor kunnen de teeltspecialisten jaarrond met jonge planten werken. "Om het geheel economisch interessant te houden is een bepaalde bezettingsgraad noodzakelijk."
Continu wordt er gezaaid, geënt, geplant, uitgezet en verladen.
Piek export
Ook de komende weken blijft het doorwerken: de piek van de export naar Engeland en Frankrijk moet nog komen. Ammerlaan: “Deze planten worden in januari uitgeleverd". Het bedrijf exporteert al zo’n twintig jaar en ziet duidelijke verschillen tussen de binnen- en buitenlandse markt. “In Nederland staan de rassen, plant- en zaaidata redelijk vast. In het buitenland wordt er meer klantgestuurd geteeld. De keten is daar erg kort."
John bij de nieuwe entmachine. Op de achtergrond wordt handmatig geënt.
Entmachine
Ondanks de topdrukte heeft John Ammerlaan de tijd om het hele bedrijf te laten zien. Op de fiets vertelt hij over de diverse werkzaamheden van het bedrijf. Bij de nieuwe entmachine legt hij uit: “We hadden een entmachine staan, maar het was lastig om die exact af te stellen. Ook op het gebied van hygiëne zaten in de vorige versie nog tekortkomingen. Nu hebben we een nieuwe versie en daar experimenteren we mee. Of we helemaal omschakelen? De kwaliteit moet echt aantoonbaar beter zijn." Dit jaar zit het bedrijf nog in de testfase en heeft het enten met de hand de overhand. Ammerlaan: "Voor alle veranderingen geldt: zolang het niet bewezen beter is, niet te snel omschakelen. Iedere verandering moet een verbetering zijn."
De entmachine wordt uitgebreid getest.
Voor meer informatie: John Ammerlaan Plantenkwekerij Leo Ammerlaan Irisweg 40 2665 MK Bleiswijk Tel: 010-5217411 Fax: 010-5219869 www.leoammerlaan.nl