Het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in Yucatán (het CICY, in Mexico), werkt aan de ontwikkeling van habanero pepers met een hoger gehalte aan capsaïcine, het molecuul dat de pittige sensatie veroorzaakt en dat gebruikt wordt als een actief bestanddeel in de productie van geneesmiddelen. Een van de leiders van dit project, Teresa Hernández Sotomayor, gaf aan dat capsaïcine wordt gebruikt om pijn bij patiënten te verminderen.
De stof wordt verder onder andere gebruikt voor de productie van verf voor schepen en de productie van traangas.
"Er werken veel onderzoekers mee aan dit project. Het idee is om meer en nieuwe variëteiten te verkrijgen die een hoger gehalte aan deze stof hebben. We weten dat dit een factor kan zijn die waarde toevoegt aan de habanero peper en die kan leiden tot een uitbreiding van de teelt van het product", aldus Sotomayor.
Het CICY werkt eveneens aan de ontwikkeling van habanero pepers die resistenter zijn tegen parasieten als oömyceten, die vaak grote hoeveelheden planten verwoesten en met name de teelt van dit gewas aantasten.