Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WUR onderzoekt

Een hogere productie door diffuus glas?

Planten kunnen niet groeien zonder licht. In de glastuinbouw is zelfs een gouden regel: 1 procent meer licht zorgt voor 1 procent meer opbrengst. Maar wat gebeurt er als in een kas geen gewoon glas wordt gebruikt, maar diffuus glas? Zorgt dat voor een nóg hogere productie, zoals vaak wordt gedacht, en voor een verhoging van de energie-efficiëntie? Dat onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research bij een grote groep praktijkbedrijven.

Diffuus glas verspreidt het inkomende zonlicht. De lichtstralen worden dan dus in verschillende richtingen gebogen. De mate van verspreiding heet 'haze'. Glas met een hoge haze-factor zorgt voor een hogere productie, zo luidde de conclusie van enkele experimenten een aantal jaar geleden. De vuistregel is: 10 procent meer diffuus licht betekent 1,5 procent meer productie.

Maar klopt die vuistregel? En is er ook minder energie nodig bij gebruik van diffuus glas? Veel Nederlandse telers hebben hun twijfels en kiezen bij een nieuwe kas voor 'gewoon' glas in de kasconstructie.

Gewoon en diffuus glas vergelijken
WUR wil voor eens en voor altijd zeker weten wat de effecten zijn van diffuus glas op productie en energieverbruik. Daarom startte WUR in het najaar van 2018 een onderzoek bij een grote groep telers van verschillende gewassen, zoals tomaat, komkommer en aardbei. Die telers - momenteel zijn het er dertien - gebruiken zowel gewoon als diffuus glas. Daardoor is het maken van vergelijkingen mogelijk.

WUR analyseert bij deze telers de klimaatgegevens en productiecijfers over de afgelopen jaren. Bovendien worden lichtsensoren opgehangen in de kassen met en zonder diffuus glas. De eigenschappen van het gebruikte glas worden nagevraagd bij de betreffende teler. Dit najaar presenteert WUR de eerste resultaten van het onderzoek.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron.

Bron: WUR

Publicatiedatum: