Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrond tomaten uit Oezbeekse Ultra-Clima kas

Nog altijd voegt KUBO ‘nieuwe’ landen toe op de wereldkaart. Met de bouw van een project in de regio Khorezm is nu ook Oezbekistan in beeld. Het gebied in het westen van het land - 32 miljoen inwoners - krijgt een Ultra-Clima kas, ter grootte van 5,5 hectare.

Het overwegend Islamitische Oezbekistan in Centraal-Azië wil haast maken met de modernisering van de tuinbouw. Nu nog wordt er bedekt geteeld in eenvoudige kasconstructies, veelal afkomstig uit landen als China en Noord-Korea. Dat levert slechts bescheiden oogsten op. Glastuinbouw moet in Oezbekistan langzamerhand de plaats gaan innemen van de traditionele katoenteelt, die tegenover een hoog waterverbruik een laag rendement stelt.'s Zomers tot 45 graden
De omstandigheden om er te telen, een landklimaat, zijn echter niet optimaal. De zomers zijn er warm, met temperaturen die tot aan de 45 graden reiken. In de wintermaanden blijft het kwik makkelijk onder nul. Ideale condities voor de Ultra-Clima kas. Door ook groeilicht toe te passen, kunnen de Oezbeken twaalf maanden per jaar tomaten telen. Die zijn vooral bestemd voor exportdoeleinden naar Rusland. De extra opbrengsten die jaarrond telen oplevert, zijn meer dan voldoende voor de meerinvestering in een hypermoderne kas die de Ultra-Clima is.

De opdrachtgever van het project beschikt al over veevoederfabrieken en een kippenfarm. Aardgas is er relatief goedkoop, ook elektriciteit is voordelig voorhanden. Met voldoende bewoners in de eigen regio kan het gebied optimaal in de arbeidscapaciteit voorzien.

Smart Growing
Om de Oezbeekse start-up op weg te helpen, zet KUBO na de bouw direct Smart Growing in. Daarmee wordt er onder Nederlandse supervisie geteeld. Ook de kas wordt gebouwd onder Hollandse supervisie, met inzet van lokale arbeidskrachten. Momenteel is de fundatie voor de 5,5 hectare kas neergezet. De gehele bouw vraagt in totaal 170 transporten met kassenbouwmaterialen over de weg - 3500 kilometer.

Voor meer informatie: 
KUBO Group
+31 174 286 161 
[email protected]
www.kubogroup.nl

Publicatiedatum: