Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foodwatch pleit voor meer 'lelijke' AGF in supermarktschap

Op de website van supermarkt Jumbo staat trots vermeld: ‘Onze groente en fruit is goed van smaak, mooi van vorm én voor de laagste prijs.’ Wat Jumbo u er niet bij vertelt, is hoe het komt dat zij uitsluitend mooi gevormde groenten en fruit in het supermarktschap hebben liggen. Het is namelijk zo dat miljoenen tonnen aan zogenaamd 'misvormd' maar nog prima eetbaar voedsel liggen te rotten in opslagruimtes. Vaak belandt het zelfs direct na de oogst al op de composthoop! En dat alleen omdat het er misschien niet helemaal vlekkeloos uitziet. Intussen spreken de politiek, het bedrijfsleven en vele andere organisaties over een voedseltekort en de noodzaak van het intensiveren van de landbouw.

Voor 2009 vielen er 26 soorten groenten en fruit onder strenge Europese wetgeving. Het was bijvoorbeeld verboden om bloemkolen met een diameter kleiner dan elf centimeter te verkopen. Hetzelfde gold voor gevorkte wortels. Het verbod was zo streng dat overtreders met rechtszaken werden bedreigd. Zo wilde de Britse supermarkt Sainsbury's die zogenaamde afgekeurde groenten en fruit verkopen tijdens Halloween om gezond eten te promoten in plaats van het gebruikelijk snoepgoed. De actie van de supermarkt leidde bijna tot een rechtszaak. De strenge Europese wetgeving resulteerde voor 2009 in het weggooien van 20 tot 40 procent van alle groenten en fruit in Engeland, puur omdat ze niet voldeden aan de strenge (on)esthetische eisen van de EU.

De EU is in 2009 eindelijk tot het besef gekomen dat dit beleid ethisch niet te verantwoorden is. Zeker gezien het feit dat een groot deel van de wereldbevolking honger lijdt. Daarbij komt dat we een strategie moeten ontwikkelen om de groeiende wereldbevolking in de toekomst te kunnen voeden. Maar of er sinds 2009 echt iets is veranderd, is maar de vraag. Uit een recent nieuwsartikel blijkt dat er bijvoorbeeld in Tirol wekelijks tientallen tonnen groenten vernietigd worden. De verklaring voor deze voedselverspilling is dat de consument en daarmee de handel alleen nog maar eerste keus groenten wil. Kleine schoonheidsfoutjes worden nog steeds niet geaccepteerd. Groenten met een Klasse 2-kwalificatie (zie kader voor uitleg), nog steeds van hoge kwaliteit, worden met tonnen tegelijk naar biogasinstallaties gebracht, omdat ze niet mooi genoeg zouden zijn.



Klik hier voor meer informatie op de website van Foodwatch
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer