Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim en Annette Hermans:

"Wij gaan helemaal voor oranje!"

Annette en Wim Hermans zijn bevlogen telers van oranje paprika. Niet alleen telen zij voor het vierde jaar DSP 7054, maar zij zetten zich ook op allerlei manieren in voor het promoten van die oranje paprika. LivingNews sprak met Wim over de teelt en met Annette over alle promotionele activiteiten.

Wim noemt DSP 7054 de beste in het oranje segment: ‘DSP 7054 blinkt uit in de smaak, vorm, kleuren houdbaarheid. De productie is heel behoorlijk met een gemiddelde van 29 kilo per vierkante meter en een vruchtgewicht rond de 180 gram. Maar voor ons is de klant het belangrijkst.’



Blind vertrouwen

Wim: ‘Voor Veiling Zon is de houdbaarheid belangrijk en die is dik in orde. Zij kunnen blindelings vertrouwen op onze producten. Wij produceren deels voor Amerika en Japan en regelen dan alles, tot en met het verpakken en conditioneren; onze paprika’s gaan perfect op transport.

‘Voor DSP 7054 top ik in het begin van de teelt op één voor maximaal licht. In de zomer juist op twee, om een deel van het licht weg te nemen en de vruchten te beschermen tegen fel zonlicht. Na augustus gaan we weer terug naar één.’

Balans terug

‘In het begin van de teelt was er wat weinig licht, waardoor DSP 7054 wat ‘hozerig’ was en in één keer een boel nieuwe vruchten zette. Nu is de balans terug in de plant met een gelijkmatige zetting en uitstekende kwaliteit.’

Wim vertelt verder: ‘Oranje paprika’s zijn wat zachter, waardoor ze eerder kunnen verbranden en je erg uit moet kijken voor schade bij het oogsten. Bovendien moeten we sneller rondgaan met oogsten; wij gaan twee keer per week de hele tuin rond. Bij dit ras moet je op het juiste tijdstip oogsten, want aan het einde gaat de
doorkleuring snel.’

Lekker en gezond

Annette vertelt: ‘Eigenlijk gaan onze paprika’s de laatste jaren vooral naar het buitenland. En dat terwijl de oranje paprika zo lekker en zo gezond is! Veel mensen denken in Nederland dat het een ge- manipuleerde vrucht is. Het wordt tijd dat mensen leren dat dit niet zo is en dat de mogelijkheden van de oranje paprika eindeloos zijn.’

‘Gelukkig neemt de vraag toe,’ weet Annette, ‘alhoewel de retailers daar nog mondjesmaat op inspelen. Los zijn oranje paprika’s nog niet op grote schaal te koop. Het probleem is dat consumenten zelf onvoldoende aangeven dat ze liever oranje kopen. Maar dat gaat vanzelf komen hoop ik.’

In wezen is de paprika een halfproduct; mensen moeten er nog wel iets mee doen. En dat is precies wat Annette laat zien. Hermans-Walter staat op beurzen, organiseert proeverijen op de winkelvloer, organiseert kookdemonstraties en nog veel meer.

Van jam tot taart

Annette: ‘Daarnaast hebben we ook een aantal bijzondere producten ontwikkeld met deze smakelijke vrucht. Zo werden we vorig jaar winnaar van De Smaak van NL met ons oranje paprika-ijs. Dat is meer dan alleen ijs, je kunt er van alles mee doen: als amuse of met een bolletje door de soep voor een romig maar caloriearm effect. Verder hebben we jam, chutney en dips, maar ook de Wimpy’s vlaaien en paprikajam of bavarois van oranje paprika. We komen zelfs met een likeur van oranje paprika.’



Gezond eten voor je ogen Annette en Wim werken veel samen met andere organisaties die zich inzetten voor de populariteit van de paprika, zoals P8 en de oranje paprikavereniging. Samen met hen is een boek uitgegeven, waarin onder andere uitgelegd wordt dat oranje paprika’s gezond zijn voor de ogen en het ontstaan van maculadegeneratie (tunnelvisie) tegengaan. ‘Gezond eten voor je ogen’ is geschreven door Karlijn de Winter, Anne Mesman en Adrie de Winter. Voor meer informatie over dit boek en vele andere weetjes kunt u terecht op de website van Wim en Annette : www.hermanswalterbv.nl.

Bron: LivingNews, Monsanto

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer