Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aziatische groente uit Zwitserland

Galmiz - Thomas Wyssa is één van de weinige groenteproducenten in Zwitserland die paksoi teelt. Deze Aziatische trendgroente is verwant aan de Chinese kool. Voor Wyssa is het een succesvol nicheproduct op de Zwitserse groentemarkt.
 
Thomas Wyssa is acht jaar geleden met de teelt van paksoi begonnen. Twintig jaar geleden deed hij ook al een poging, maar het project mislukte destijds: „We vonden geen afnemers voor de oogst en hebben het project daarom gestaakt", verklaart hij. De groentesoort was destijds nog te onbekend en kon niet verkocht worden. Toen er met de tijd steeds meer paksoi naar Zwitserland geïmporteerd werd, deed de teler acht jaar geleden een tweede poging. In het begin liep dit nog steeds niet zo goed, maar uiteindelijk kwam dan toch het succes. „In het eerste jaar verkochten we maar net 1000 kilogram. Sindsdien is de afzethoeveelheid echter jaarlijks gestegen. Tegenwoordig produceren we 70 ton per jaar." Met rond acht procent van de omzet is paksoi een belangrijke groentesoort binnen zijn bedrijf geworden.
 
Vandaag is Thomas Wyssa de grootste paksoi producent in Zwitserland. Voor zijn gehele oogst heeft hij twee vaste afnemers: de 'Obst- und Gemüsezentrale Ins' en het bedrijf Spavetti. Via hen belandt de groente bij de groothandels. Omdat Wyssa slechts één van de weinige aanbieders in Zwitserland is, krijgt hij stabiele prijzen voor zijn waren. Qua prijs kan Wyssa met geïmporteerde paksoi concurreren, aangezien paksoi niet lang vers blijft. Dit maakt de transporten vanuit andere landen hoog.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer