Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Met Jaylo RZ kunnen we licht omzetten in productie’

Adri en Carlo Veldhuyzen hebben de aubergineteelt de afgelopen 12 jaar steeds beter in de vingers gekregen. Dit jaar vonden ze het weer eens tijd om de stap naar een nieuw ras te zetten. “Met Jaylo RZ hebben we dezelfde kwaliteit, maar meer groei. En dat zie je terug in de productie.”

Vader en zoon Veldhuyzen startten vlak voor de jaarwisseling met een grote, snelle plant. De eerste productie kwam wat later dan verwacht, omdat ze net iets te lang vegetatief bleven staan. Carlo: “Achteraf hadden we misschien de hartvrucht kunnen laten zitten, maar dat was wel een risico geweest. Je weet nooit wat voor weer je daarna krijgt! Het belangrijkste bij de start is toch dat je die 4 stengels goed krijgt: daar moet je het hele jaar mee door.” Mede dankzij de goede ‘fabriek’ kwam het gewas dan ook heel goed in balans te staan. “Het gewas is nooit meer uit evenwicht geraakt. Omdat Jaylo voldoende groei heeft, kun je met de CO2 ook heel makkelijk bijsturen.”


Carlo Veldhuyzen

Mooie kelk

Vóór Jaylo teelde Veldhuyzen jarenlang een ras dat bekend staat om zijn goede kwaliteit. In de praktijk blijkt Jaylo hier niets voor onder te doen. “Helemaal aan het begin gaf hij wel eens een opengebarsten vrucht, maar die hebben we daarna bijna niet meer gezien. Voor roodverkleuring is hij niet gevoelig. Alleen de bijvruchten kunnen het wel hebben, maar die geeft hij eigenlijk maar weinig. Verder hebben we over de houdbaarheid nog nooit klachten gehad en heeft hij een mooie kelk, die niet gevoelig is voor kwaliteitsproblemen.” Het vruchtgewicht ligt gemiddeld zo rond de 330 gram. “Ze dikken vrij snel, dus we blijven wel wat langer in vieren knippen. Viertjes willen we namelijk niet teveel oogsten. De grootste productiewinst pak je op de scheuten!”

Groeibuis

Zoals ze gewend zijn, schermen de telers in de zomer weer relatief veel: bij 800 Watt gaat het doek voor 80 procent dicht om de uitgroeiende vruchten te beschermen tegen de felste instraling. Verder hebben ze voor het eerst een groeibuis bij de kop hangen. “Die hoeft geen 40 graden te zijn, maar met 30 of 35 graden heb je al meer verdamping en een veel beter klimaat bij de kop. Vorig jaar hadden we best last van Mucor; nu hebben we dat nog nauwelijks gezien.”

In combinatie met de groeibuis loopt het eerste jaar met Jaylo gewoon erg goed, vindt Carlo. “Vorig jaar hadden we het idee dat we te weinig profiteerden van gunstige omstandigheden: nu kunnen we het licht dat we krijgen veel beter omzetten in productie.” Dit wil echter niet zeggen dat Jaylo afhankelijk is van licht, want ook onder de donkere omstandigheden van afgelopen voorjaar bleef hij het goed doen. “Zelfs toen zijn we geen enkele week onder een opbrengst van 1,5 kilo per m2 gezakt.Boven de 2 kilo hebben we trouwens ook maar weinig gezeten. Door zijn groeikracht is Jaylo gewoon heel constant.”

Bron: Seeds & Services Rijk Zwaan

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer