Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rijk Zwaan brengt kansen voor Nederlandse telers in beeld

Erik Hulzebosch weet beladen Paprika Event luchtig af te sluiten

Tholen - De Nederlandse paprika behoudt zijn sterke positie op de Europese exportmarkt, vraagt in enkele landen extra aandacht, maar biedt volop mogelijkheden in met name Oost-Europa. Dat was in grote lijnen het onderwerp van discussie tijdens het Paprika Event van Rijk Zwaan. Aangevuld met een pittige Cafe Papika-paneldiscussie omtrent de actuele problematiek in het gewas, die gelukkig in een gemoedelijke sfeer eindigde door de luchtige inbreng van Erik Hulzebosch, maakte het Event dit jaar wederom een geslaagde middag.




Marktontwikkelingen rond de wereld

Marcel van Koppen opende de middag met een presentatie van alle actuele cijfers die Rijk Zwaan bij elkaar heeft verzameld. De gegevens, een verzameling van PT-cijfers aangevuld met diverse bronnen én de getallen die alleen de veredelaar zelf tot zijn beschikking heeft, gaven een exact inkijkje op de marktontwikkelingen.
Hierin kwam naar voren dat het Hollandse areaal naar verwachting met zo’n 50 hectare zal afnemen. “We weten het nog niet exact. Er zullen bedrijven verkocht worden of uiteindelijk helemaal stoppen. Daar is nog geen duidelijk zicht op. Wel is de verwachting dat het met name de telers van gele paprika betreft.”

Export UK zorgelijk

De sterke exportpositie van de Nederlandse paprika op de Duitse markt blijft met een stabiel marktaandeel van 50% gehandhaafd. Wat echter wel zorgen baart is de positie op de Engelse markt. “De consumptie in het Verenigd Koninkrijk neemt toe, maar onze export groeit echter niet mee”, vertelt Marcel. “Dat is zorgelijk en dus een punt van aandacht. Of de toenemende consumptie met name in de winter plaatsvindt en de Spaanse telers hier profijt van hebben is echter niet duidelijk.”



Marokko & Spanje

Het Spaanse areaal, met name in Almeria, groeit met 10 procent. Dit betreft met name de winterteelt paprika’s. Gewas wordt geplant in juli en is na 20 oktober in productie. Er staat nu zo’n 6700 hectare in Spanje.

“Er wordt veel gepraat over Marokko”, aldus Marcel. “Dit areaal breidt wel iets uit. Het gaat hier om Spaanse telers die tegen lage kosten in het gunstige Marokkaanse klimaat produceren. De paprika’s worden geëxporteerd naar Spanje en vervolgens doorgevoerd naar hun bestaande klanten.”




Lokaal

Jorg Werner is binnen Rijk Zwaan expert op de Oost-Europese markt. Hij maakt tijdens zijn presentatie duidelijk dat er mede dankzij de sterke opkomst van Local4Local grote kansen ontstaan voor de Nederlandse telers. “Er is vanuit de retail in Oost-Europa een grote behoefte aan kwalitatieve, lokaal geteeld product. Dat is niet voor handen, en retailers omarmen nieuwe leveranciers met open armen, zij zijn bereid om jaarrond een goede prijs te betalen. Als Nederlandse teler kun je hier kansen pakken, in plaats van exporteren kun je ook lokaal gaan produceren.” Rijk Zwaan benadrukte dat zij hun telers ten alle tijde zullen ondersteunen in met mogelijkheden.


Jorg lichtte toe dat er op de Duitse markt ruimte is voor nieuwe soorten. “Kapya wordt steeds belangrijker in het Duitse schap. Ook combinatieverpakkingen met meerdere soorten als Kapya en de witte paprika Hungarian Wax zijn een duidelijke trend. Ook lokaal wordt steeds belangrijker, het heeft niets met de kwaliteit van Nederlandse paprika’s te maken. Men wil gewoon lokaal product. Onderschat dat niet, in Zwitserland is er zelfs een extreem geval bekend dat een leverancier uit Zurich niet mocht leveren in Genève. Absurd, maar zie het niet als een bedreiging maar als een kans.”




Mergnecrose

Ruud Kaarsemaker van Groen Agro Control sprak over de onwetendheid rondom Mergnecrose. De onduidelijkheid rondom het probleem in combinatie met opvallende constateringen van andere schimmels leidde tot een discussie in de zaal. Deze werd doorgezet in de Paneldiscussie, waarin tevens de problematiek met binnenrot werd aangekaart. Duidelijk werd dat er behoefte is aan een grootschalige krachtenbundeling om de koe nu definitief bij de horens te vatten.

“Laten we vanuit de telersverenigingen de krachten bundelen”, merkte een aanwezige op. “We nemen van iedere vereniging vijf telers die ernstige problemen hebben en vijf telers die de minste problemen hebben. Deze leggen we allemaal naast elkaar en we vergelijken de werkwijzen, wellicht dat we dan eindelijk eens wat meer duidelijkheid kunnen krijgen. Laat dit niet uit de klauwen lopen, daar is uiteindelijk niemand bij gebaat.” Op de vraag of er voor een dergelijk onderzoek niet eerst een betere prijs voor het product betaald moest worden, werd hevig gereageerd, maar de aanwezige telers waren zich er alle van bewust dat een goed product de basis is van een betere handel.



Rot van binnen

Het panel sloot de discussie af door Erik Hulzebosch de vraag te stellen of hij zich ook wel eens rot voelde van binnen. “Ja, natuurlijk. Maar net als in de tuinbouw is het ook in de topsport noodzaak om alles perfect voor elkaar te hebben”, pleitte Hulzebosch tijdens de inleiding naar zijn verhaal. De oud-schaatser vermaakte én inspireerde de tuinders een uur lang met niets ontziende zelfspot. In de trend van ‘mijn vrouw lust ook paprika’s, Sven heeft maar één probleem en dat is Jorrit, ik heb een hekel aan Mart Smeets en hij gelukkig ook aan mij en ik kon vroeger nooit wat’, had Hulzebosch de lachers op zijn hand.



Ondanks dat het geen rozengeur en maneschijn is in de paprikateelt en de middag redelijk zwaar beladen was wist Hulzebosch de dag luchtig af te sluiten. Hij stak de aanwezige telers een hart onder de riem. “Uitiendelijk kom he'allemaal goe, kie maar naar mij! Je moet gwoon nooit ’n steekje latn vallnn”

Gerelateerde artikelen → Zie meer