Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
veel telers overgeschakeld naar paprika- en courgetteteelt

Uitdagingen voor Spaanse auberginetelers

Het Spaanse klimaat maakt het mogelijk om jaarrond aubergines te telen. Met name de bedekte teelten in Almería zorgen elk jaar voor een grote productie en export. Afgelopen winter werd echter gekenmerkt door slechte prijzen en de strijd tegen ziektes en plagen.



Het overgrote deel van de aubergines wordt in Spanje in plastic kassen geteeld. Dit vindt voor 90 procent plaats in de grond. Deze kassen hebben meestal een hoogte van tussen de 2 en 3 meter en geen verwarming. De gemiddelde oppervlakte per bedrijf is ongeveer 2,5 hectare, maar er zijn grote verschillen. Met name binnen de coöperaties vind je soms bedrijven van wel 30 of 40 hectare groot. Ongeveer de helft van de aubergines wordt afgezet via de veilingen. Het grootste deel, ongeveer 60 procent van de producten, wordt geëxporteerd naar Frankrijk. Andere belangrijke afzetlanden zijn Duitsland en Engeland.

Twee plantperiodes

De bedekte aubergineteelt kent in Spanje twee plantperiodes: van augustus tot half september en van eind februari tot mei. Afgelopen winter lag het areaal rond de 1.800 hectare, maar kregen telers slechte prijzen voor hun producten. Als gevolg zijn veel telers dit jaar overgeschakeld naar andere gewassen: met name naar paprika en courgette. De inschatting is dat er ongeveer 20 procent minder aubergine is geplant. Afgelopen seizoen waren belangrijke bedreigingen in de teelt het GMMVvirus en valse meeldauw. Sinds Spanje een paar jaar geleden massaal is overgeschakeld op biologische bestrijding, is het de uitdaging om meeldauw in de hand te houden zonder chemische ingrepen. Ook Botrytis kan in Spanje een groot probleem zijn. Dit speelt met name in februari bij een hoge luchtvochtigheid.

Nieuwe onderstammen

Enten gebeurt nog maar op kleine schaal in de Spaanse aubergineteelt; hier wordt
alleen voor gekozen bij concrete problemen met Verticilium of nematoden. Op dit moment wordt op slechts 15 procent van het totale areaal geënt. In eerste instantie kozen auberginetelers vooral nog typische ‘tomatenonderstammen’, maar steeds meer worden er nu onderstammen gebruikt die specifiek zijn ontwikkeld voor aubergines. Deze onderstammen zorgen voor een hogere opbrengst en een betere gewasstand.

Buitenteelt

In de regio’s Catalonië, Valencia en Sevilla worden aubergines op kleine schaal buiten geteeld: in totaal gaat het om ongeveer 100 hectare en dit areaal is stabiel. Planten gebeurt in april en mei en de oogst loopt van juni tot september. Bij slechte prijzen wordt soms al in augustus geruimd. Het belangrijkste teeltprobleem voor deze bedrijven is Verticilium, gevolgd door problemen als witte vlieg en luizen. Enten kan uitkomst bieden, maar gebeurt nog niet veel.

Gestreept

Met name in de mediterrane landen is steeds meer interesse voor de gestreepte aubergine, die speciale culinaire eigenschappen heeft en daarmee zelfs is opgenomen in Rijk Zwaan’s productlijn Sensational Flavours. In Spanje wordt voor 100 procent het ras Angela RZ geteeld; dit ras bevalt goed maar geeft in december en januari een mindere kwaliteit. Nieuwe rassen worden daarom getest, zodat supermarkten deze specialty jaarrond in hun assortiment kunnen opnemen.

Bron: Seeds & Services Aubergine, Rijk Zwaan
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer