Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenteler Wim Vertommen:

"Goede momenten op tomatenmarkt worden steeds schaarser"

Tholen - In de tomatenhandel loopt het beter dan vorig jaar tijdens de EHEC-crisis, maar toch valt dit seizoen niet mee. Dit vertelt de Belgische tomatenteler Wim Vertommen. "Bij tomaten wordt het steeds moeilijker voor telers om een goede marge te ontvangen. Er is al een jaar of vier structureel te veel product op de markt en we blijven eigenlijk in die vicieuze cirkel zitten. Natuurlijk zijn er periodes bij dat het beter gaat bij minder productie en mooi weer, maar deze momenten worden steeds schaarser", verzucht de teler.

"Op de meeste momenten ligt de productie op een hoog niveau en dit zet meteen de prijzen onder druk. Momenteel ligt de middenprijs voor Elite tros dit seizoen rond de 68 cent en de marktprijs is nu 40 cent. De beste maanden vallen meestal in het begin van het seizoen, maar als we op deze korte periode moeten teren om de middenprijs omhoog te krikken, dan is dat te weinig. De laatste jaren is het rendement te laag en de kosten worden hoger en iedereen hoopt dat het verbetert. Telers worden gedwongen om op meerdere manieren te besparen, wat eigenlijk niet mogelijk is."



Beter evenwicht vraag en aanbod

"We zouden toe moeten naar een gezondere markt en een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. De productie wordt steeds meer, ook in Duitsland. Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan Frankrijk, waar de teelt beter is gestructureerd. Fransen kiezen nog steeds voor smaak en niet voor de hoogst productieve rassen, waar in Nederland en Belgiƫ sprake van is. Op lange termijn hebben ze het in Frankrijk beter voor elkaar. Dit heeft er ook mee te maken dat er veel binnenlandse consumptie is en de marges hoger liggen. Het handelsvoordeel vloeit ook meer naar de telers."

"De hoogste productie en de laagste prijs is niet de evolutie waar we naartoe moeten. Meer naar: hoe lekkerder het product, hoe meer ervan wordt gegeten. Wil de consument deze rassen die we nu produceren wel? We worden gedwongen om smaak weg te laten. We kunnen toch ook kijken naar de specialties, waarvoor de consument gewoon wil betalen, als het maar lekker smaakt? Dan speelt geld ook geen rol. We moeten naar een tomaat met smaak en voldoende rendement!"

Voor meer informatie:
Wim Vertommen
Koelarenvelden 8
2861 OLV-Waver
015-76 12 60

Gerelateerde artikelen → Zie meer