Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"CFO Auke Cnossen: "Nettowinstmarge boven de 30%"

Chinees kasgroentebedrijf Le Gaga breidt jaarlijks met 100 ha uit

Tholen - Le Gaga Holdings Limited is één van de grootste kasgroententeeltbedrijven van China. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 100 hectare is het imperium van het eerste NASDAQ-genoteerde teeltbedrijf ter wereld fors uitgebreid de afgelopen jaren. CFO Auke Cnossen en consultant Piet Keijzer zorgen voor de Nederlandse inbreng van het bedrijf.

"Investeerders vragen ons waarom we niet sneller groeien. We hebben een nettowinstmarge van ruim 30%. Teeltkennis is echter de belangrijkste beperking voor een snellere groei. Kapitaal is niet de 'limiting factor'. We hebben een goede cashflow en bijna 80 miljoen Amerikaanse dollar op de balans staan. Maar elke dollar wordt binnen ons bedrijf omgekeerd. Dat is mijns inziens één van de verschillen met de agrarische sector in Nederland. Daar wordt te weinig gekeken naar de 'return on invested capital", zegt de financieel directeur.



Cnossen studeerde aan de Universiteit van Wageningen en ontving een MBA-graad van Cornell University. Vervolgens werkte hij voor Rabobank International in de Verenigde Staten en Hong Kong, waarna hij twee jaar geleden in dienst trad bij Le Gaga Holdings Limited. "Toen ik in dienst kwam, heb ik gelijk Piet Keijzer gebeld. Piet woont al zeven jaar in China, spreekt de taal en heeft technische kennis. Zulke mensen zijn goud waard voor je onderneming."


kassencomplex in provincie Fujian

Het bedrijf, dat ooit begon als broccoli-exporteur, haalt nu ongeveer de helft van de omzet uit paprika's en pepers en zo'n 10% uit de tomatenteelt. 85% van alle groenten van de tien teeltlocaties is inmiddels afkomstig van bedekte teelt. Het totale kassenareaal van Le Gaga Holding tikt ondertussen de 600 hectare aan. "Qua volume zijn we een grote speler, maar de markt is nog veel groter. Alleen al in de provincies Guangdong en Fujian wonen 130 miljoen mensen en dat is nog maar 10% van heel China!" Een terugkeer naar Nederland ligt voor de geboren Fries dan ook niet voor de hand. "Wat moet ik daar toevoegen. Nederland loopt met technologie en productiviteit voorop, maar men denkt te weinig na of het zin heeft om de laatste euro in het bedrijf te steken. Verder is de afhankelijkheid van de supermarkten voor de agrarische sector in Nederland een probleem."


Pingshan

"Het overgrote deel van de groenten- en fruitproductie in China bestaat uit volkstuintjes. Onze oprichter en CEO, Shing Yung Ma, wilde echter naar een efficiënte, productieve en kwalitatieve teelt toe. In China is er wat betreft productiekennis een enorme achterstand op de Nederlandse teelt. Hier zijn ook geen vakbeurzen, vakbladen, praktijkgerichte onderzoeken en voorlichters. Wel zie je dat zaadleveranciers inmiddels met interessante producten op de markt komen, specifiek voor de teelt en verkoop op de Chinese markt", vertelt Auke. "Momenteel doen wij ook proeven met substraatteelt en klimaatbeheersing om de productiviteit te verhogen."


Xianyou

Ook het verkrijgen van land is een lastige. "Het dorpscomité verdeelt stukjes land aan kleine telers en China barst nog van deze zogeheten 'backyard farmers'. Wanneer wij uit willen breiden, onderhandelen we met het dorpscomité. We kunnen de boeren een goede prijs bieden. De productiesector in China is enorm gefragmenteerd en kleine boertjes verdienen dus weinig. Er zijn veel oudere telers die ermee ophouden en andere telers komen bij ons werken of zoeken werk in de stad. We huren het land voor zo'n 15 tot 20 jaar, waarbij de huurprijs van de grond is gerelateerd aan de prijs van rijst." Van weerschade heeft Le Gaga de laatste jaren weinig last gehad. "We zitten weliswaar in een tyfoongebied, maar met betonpalen houden we de kassen sterk."



Verreweg de belangrijkste afzetmarkten voor Le Gaga vormen de groothandelsmarkten in Zuid-China, maar ook Noord-China en Sjanghai lonken. Certificeringen zijn voor het bedrijf nog niet aan de orde. De afnemers vragen er simpelweg niet naar. Wel zijn de teeltgiganten bezig om een eigen merk op te zetten om zich van de bulk te onderscheiden en een naam op te bouwen in het wholesale-kanaal. "In de zomer telen we voornamelijk bladgroenten, zoals paksoi. Het is dan helemaal niet interessant om vruchtgroenten te telen, vanwege de hitte in Zuid-China en de enorme hoeveelheid, die op dat moment in de rest van het land geproduceerd wordt. De afzet van paprika's stijgt nog altijd en ook de tomaten genieten van een stijgende afname. Met name de vraag naar kwaliteitsproduct en specialty's neemt behoorlijk toe."


Xianyou

Voor meer informatie:
Auke Cnossen
Le Gaga Holdings Ltd.
+852 3162 8585
[email protected]
www.legaga.com.hk