Theo van Vliet (rechts) overlegt met Ben Driessen. Stevige discussies gaan zij niet uit de weg. Zonodig kiezen zij voor een praktisch compromis.
Lange tijd deed het bedrijf van Westlander Theo van Vliet uitsluitend in cherrytomaten. Maar van het specialisme is de onderneming afgestapt; groter groeien betekende voor Van Vliet een verbreding van het assortiment. Naast cherrytomaten produceert CombiVliet nu ook trostomaten en trospruimtomaten, een groot deel ervan onder groeilicht. “Noordwest-Europese telers hebben in de zomer te maken met een verdringingsmarkt; in het winterseizoen met een vraagmarkt. Een grote onderneming moet daarvan profiteren, maar een goede productkwaliteit in de winter is alleen mogelijk met groeilicht”, legt Theo van Vliet uit.
Onderscheid in alle markten
Van Vliet is algemeen directeur. Hij en operationeel directeur Edwin de la Combé, financieel directeur Eric van Heijningen en Theo’s zoon Roy die de locatie NoordVliet in Middenmeer leidt, zijn de aandeel houders van CombiVliet. CombiVliet is lid van FresQ en zet de producten af via FresQ-FrEsteem BV. Ze gaan naar supermarktketens in heel Europa met een groeiende stroom product naar de Oost- Europese landen.In alle landen en markten wil CombiVliet zich onderscheiden met duurzaamheid. Alles wat daaraan bijdraagt (op technologisch, ecologisch, sociaal en economisch vlak) wordt zo mogelijk gebruikt. De biologische gewasbescherming, telen met het kleinst mogelijke gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, hoort daar zeker bij. Theo van Vliet was er wat dat betreft vroeg bij. “De sluipwesp Encarsia formosa was op mijn vaders bedrijf de eerste bestrijder”, herinnert hij zich. Hij ging zich verdiepen in de nieuwe techniek. “De biologische gewasbescherming en het werken met gezonde evenwichten waren fascinerend. En ik hield ervan om nieuwe mogelijkheden te verkennen en te kijken of ze bruikbaar waren."
Een aparte taak
Anno 2012 heeft CombiVliet de biologische gewasbescherming stevig georganiseerd. Verspreid over de zeven vestigingen zijn vier medewerkers opgeleid tot specialisten die de gezondheid van het gewas elke dag in de gaten houden. Ze zijn verantwoordelijk voor het scouten en registreren en voor de bestuiving. Van Vliet: "In onze organisatie hebben wij van de biologische gewasbescherming een aparte taak gemaakt. Alleen dan kun je het goed organiseren en vorm geven. De vier specialisten zijn bijzonder gedreven en gemotiveerd. Ze proberen alles uit de biologie te halen wat erin zit."Consultant Ben Driessen van Koppert adviseert CombiVliet. Hij is al ruim dertien jaar het aanspreekpunt voor Theo van Vliet en zijn medewerkers. Ze leren van elkaar, zeggen Van Vliet en Driessen en gaan discussies niet uit de weg. “Je moet luisteren naar elkaar”, zegt Theo van Vliet “en elkaar de ruimte geven. Als de meningen staken, kies ik vaak voor een praktisch compromis: dan doen we iets op zowel mijn als op zijn manier en kijken we daarna wat het beste werkt”.
Onderscheid is nodig
In het Noord-Hollandse Middenmeer bouwt CombiVliet momenteel aan een nieuwe uitbreiding: een tweede fase van 12 hectare. Er kan in totaal bijna honderd hectare gebouwd worden en dat is dan ook het plan: elk jaar tot 2018 steeds 12 hectare glas neerzetten. Is de onderneming niet beducht dat de markt het laat afweten? Theo van Vliet: “De markt gaat op en neer; dat is nooit anders geweest. Maar anders dan vroeger heb je tegenwoordig onderscheid nodig. Je moet elke klant op maat bedienen, de kwaliteit garanderen en zorgen voor absolute duurzaamheid. Als je dat elke dag waarmaakt, houd je een gezonde positie. Dan blijf je heus wel in de lucht."Bron: Biojournaal, Koppert Biological Systems