LEI beantwoordt vragen over hogere voedselprijzen
1. Zijn de voedselprijzen op dit moment hoog?
2. Waar komt dit door?
3. Hoe reageert de markt?
4. Wat is het verschil tussen handel en speculatie?
5. Komen de hoge prijzen door concurrentie met biobrandstof?
6. Komt het doordat er kleinere voorraden worden aangehouden?
7. Zijn er verbanden tussen de voedselprijzen en de olieprijs?
8. Is er een verband met beleid in Europa of elders?
9. Hebben exportrestricties invloed op de voedselprijzen?
10. Wat is de rol van inflatie?
11. Is er nu minder land in gebruik dan vorig jaar?
12. Verdienen de Nederlandse boeren nu meer?
13. Betalen consumenten in Nederland nu meer voor hun eten?
14. Hebben voedselprijzen wereldwijd dezelfde impact?
15. Blijven de prijzen in de toekomst hoog?
16. Wordt er te weinig voedsel geproduceerd?
17. Wat staat een productieverhoging in de weg?
Klik hier om het rapport te bekijken
Bron: LEI Wageningen UR