Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LEI beantwoordt vragen over hogere voedselprijzen

Door droogte en een sterk stijgende vraag zijn wereldmarktprijzen van diverse belangrijke landbouwproducten (tarwe, mais, soja, suiker) in de zomer van 2012 gestegen. Het LEI Wageningen UR heeft een publicatie beschikbaar gemaakt waarin zij enkele, veel voorkomende vragen beantwoordt. De volgende vragen komen in de publicatie aan bod:

1. Zijn de voedselprijzen op dit moment hoog?
2. Waar komt dit door?
3. Hoe reageert de markt?
4. Wat is het verschil tussen handel en speculatie?
5. Komen de hoge prijzen door concurrentie met biobrandstof?
6. Komt het doordat er kleinere voorraden worden aangehouden?
7. Zijn er verbanden tussen de voedselprijzen en de olieprijs?
8. Is er een verband met beleid in Europa of elders?
9. Hebben exportrestricties invloed op de voedselprijzen?
10. Wat is de rol van inflatie?
11. Is er nu minder land in gebruik dan vorig jaar?
12. Verdienen de Nederlandse boeren nu meer?
13. Betalen consumenten in Nederland nu meer voor hun eten?
14. Hebben voedselprijzen wereldwijd dezelfde impact?
15. Blijven de prijzen in de toekomst hoog?
16. Wordt er te weinig voedsel geproduceerd?
17. Wat staat een productieverhoging in de weg?

Klik hier om het rapport te bekijken


Bron: LEI Wageningen UR
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer