Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Ministerie van Landbouw ontwikkelt project voor kwaliteitstomaten

Het Ministerie van Landbouw is, met behulp van Murcia's Institute of Research and Development for Agriculture and Food (IMIDA), bezig met het ontwikkelen van een project om kwaliteitstomaten te produceren. Deze tomaten hebben een hoger gehalte aan bio-actieve stoffen en antioxidanten waaronder lycopeen, vitamine C en E en fenolverbindingen. Het project wordt gefinancierd door het Nationaal Instituut voor Agrarisch Onderzoek.

IMIDA directeur, Adrián Martínez, benadrukte dat 'de vraag naar dergelijke kwaliteit blijft groeien. Als we willen dat onze lokale producten de concurrentiestrijd aan kunnen, dan moeten we de mogelijkheden in deze richting onderzoeken. Wij moeten kwaliteit bieden om de strijd aan te gaan met goedkopere tomaten van mindere kwaliteit uit andere landen.'
 
Om dit te bereiken, voert IMIDA allerlei onderzoeken uit in kassen. Pilar Flores, Pilar Hellín en José Fenoll, onderzoekers uit het IMIDA Quality Food team, doen al twee jaar lang onderzoek naar de effecten van de blootstelling aan licht en verschillende temperaturen op de kwaliteit van de gewassen. Ook proberen zij het management van de minerale voedingsstoffen (met name stikstof) te optimaliseren.

Volgens de onderzoekers bevatten tomaten bovengemiddeld veel antioxidanten en bio-actieve bestandsdelen zoals lycopeen. Dit is een carotenoïde, die er voor zorgt dat de vruchten hun rode kleur krijgen en het zou het risico op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker verkleinen. 
 
Volgens de onderzoekers zorgt een toename in de intensiteit van licht en temperatuur er voor dat de synthese van lycopeen en andere bio-actieve bestanddelen beïnvloed wordt. Hetzelfde geldt voor de aangemaakte suikers en biologische zuren die verantwoordelijk zijn voor de organoleptische eigenschappen van de vrucht. Door het management van de voedingsstoffen in de plant te optimaliseren en dit aan te passen op de omgevingsfactoren, kunnen er kwalitatief betere tomaten worden geproduceerd met een hoog gehalte aan bio-actieve bestandsdelen.
 
Bron: Murciaeconomia
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer