
Hubrecht Janse op het 1 hectare grote perceel met zeekraal
Het is een drukke dag voor Hubrecht Janse als ik een bezoek breng aan het boerenerf van de familie aan de Zuid-Bevelandse oever van het Veerse Meer. Hubrecht is druk met de huisverkoop van de zeekraal en daarnaast houdt hij zich ook nog eens bezig met het welbevinden van de vele campinggasten die hun vakantie doorbrengen op de landschapscamping. Zijn broer is zojuist met de combine aan het eerste perceel tarwe begonnen. “Wat een drukte hè met dit mooie weer”, zegt Hubrecht tussen de bedrijven door. “Op een zonnige dag als vandaag weten er behoorlijk wat mensen de weg naar onze boerderij te vinden voor hun zakje zeekraal.”

De zeekraal wordt geteeld op bedden van 1,35m breed. Door middel van sprinklers wordt het gewas bevloeid met zeewater. De oogst vindt machinaal plaats.
Pionieren
Hubrecht Janse teelt samen met broer Maarten op een areaal van 1 hectare zeekraal. Daarnaast hebben zij ongeveer zestig hectare waarop onder meer tafelaardappelen , graszaad, tarwe en suikerbieten worden geteeld. “Daar is het allemaal mee begonnen”, vertelt Hubrecht. “Onze opa is hier met het ontstaan van het Veerse Meer op onontgonnen grond gestart en mijn vader heeft zijn activiteiten later overgenomen. Het telen in de buitendijkse grond was in die tijd nog best wel een uitdaging. Het was echt pionieren net als in de Flevopolder.”
"Echte zeekraal uit echte zilte grond, zoals het hoort!"
Surfplank
In de jaren ’80 begon de recreatie in het gebied, gelegen langs het Veerse Meer, zich te ontwikkelen. Zo kreeg ook de recreatie op de boerderij stilletjes aan meer en meer gestalte. Het begon met het stallen van een surfplank in de schuur. Vervolgens kwam er eens iemand kamperen en inmiddels is er op landschapscamping “De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk” plaats voor ruim 75 tenten, caravans en campers.
De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk bewijst dat landbouw en recreatie een goede combinatie kan zijn.
“De teelt van zeekraal is min of meer een indirect gevolg van de toegenomen rol van de recreatie en de natuur”, vertelt Hubrecht . “Rond de eeuwwisseling liep de waterkwaliteit van het Veerse Meer behoorlijk achteruit. Om dit tegen te gaan, werd besloten om meer zout water het meer in te laten. Dit had uiteraard gevolgen voor ons areaal; de verzilting van de bodem kwam steeds meer in de wortelzone van onze gewassen. Daarop hebben we besloten om ons aan de ene kant meer toe te leggen op de recreatie en om aan de andere kant een zilt gewas te gaan verbouwen: zeekraal! De grond bleek geschikt voor de teelt en we telen het dan ook op een natuurlijke wijze, net als een echte vollegrondsgroente.”

Vele mensen weten hun weg naar de winkel van Janse te vinden.
The Greenery
Hubrecht Janse zet de zeekraal zelf af via de huisverkoop op de boerderij, regionale detaillisten, een aantal groothandelaren en andere vaste afnemers. Die wereld van de handel in groente en fruit was voor hem echter niet geheel onbekend; Janse is namelijk na zijn studie bedrijfskunde in Wageningen altijd al werkzaam geweest bij grotere handelsbedrijven. Zo was hij van 1997 tot en met 2000 directiesecretaris bij Fruitmasters en bekleedde hij tot en met 2006 een soortgelijke managementfunctie bij The Greenery. Nadat zijn leven door gezondheidsredenen op een ander spoor kwam te staan, besloot hij zich volledig toe te spitsen op de zeekraal en de camping.
Naast de normale zeekraal worden er ook andere bijzondere producten verkocht. Onder de merknaam Zeeuws Zilt worden er producten vermarkt die allemaal gebaseerd zijn op de knapperige zeekraal. Zo zijn er diverse zeekraal-huidverzorgingsproducten en ondermeer zeekraal-wijnazijn, zeekraal-jenever en zeekraal op azijn.
Ketenverkorting
“Maar ik ben nog wel iedere dag bezig met het marktgericht denken zoals ik dat ook deed in de tijd dat ik op het handelsterrein actief was”, vult Hubrecht aan. “Toen wij onze eerste zeekraal oogstten, nam ik de bakken achter in de auto op weg naar kantoor mee naar Barendrecht. Dat was natuurlijk logistiek gezien een makkelijk afzetkanaal. Maar toch was zeekraal toen nog relatief onbekend. Mensen aten het hooguit een keer per jaar. Nu, enkele jaren later, is dat misschien iets of wat veranderd. Het is wat bekender, maar wat mij betreft mag het nog meer bekender worden onder de mensen. Het hoeft geen massaproduct te worden, het mag een niche blijven, maar het is gewoon zo lekker!” Hubrecht pleit tenslotte wel voor ketenverkorting. Dit is zeker van belang bij duurdere groenten als zeekraal. “Vandaar ook de huisverkoop en de afzet aan lokale detaillisten en specialistische bedrijven. Dat is zeker van belang bij duurdere groenten als zeekraal, maar naar mijn mening kan ook voor andere producten de keten op een professionele wijze verkort worden. Zoek als teler het contact met de klant. Draag op een professionele wijze een idee en visie uit!"Voor meer informatie:
De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk
landschapscamping & zeegroenten
Muidenweg 10
4471 NM Wolphaartsdijk
+31(0) 6 22484241
Twitter: @zeeuwszilt
[email protected]
www.heerlijkheidwolphaartsdijk.nl