Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
supermarkten hechten geen waarde aan keurmerk

Invoeren champignonkeurmerk Fair Produce lastig

De invoering van een keurmerk voor eerlijke champignons verloopt moeizaam. Het proces is weerbarstiger dan gedacht en verloopt traag. Onafhankelijk voorzitter Bart Jan Krouwel van initiatiefnemer Fair Produce heeft dat donderdag gezegd. De schuld legt hij vooral bij de supermarkten die weigeren om het keurmerk in hun inkoopvoorwaarden op te nemen. De opstelling van de retail noemt hij 'onbegrijpelijk'.

De champignonbranche heeft een slecht imago omdat sommige bedrijven hun personeel onderbetalen. Dinsdag werden drie leidinggevenden van een groot champignonbedrijf in Limburg opgepakt op verdenking van uitbuiting van honderden Poolse werkneemsters.

Een half jaar nadat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) het eerste certificaat in Rijsbergen uitdeelde staan er op de internetpagina van initiatiefnemer Fair Produce nog maar 11 gecertificeerde bedrijven. Krouwel zegt dat er ongeveer 20 bedrijven zijn gecertificeerd en dat er nog ongeveer 20 aanvragen in behandeling zijn.

Tot dusver verkopen alleen C1000 en Deli XL nog uitsluitend champignons met een keurmerk. Het moeizame proces is kort geleden onderwerp geweest in een gesprek tussen supermarkten, de stichting en de minister. Er zijn in Nederland ongeveer 140 champignonbedrijven.

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer