Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Niels Zuurbier: "Prijzen opvallend genoeg gedaald bij lager aanbod"

Greenery-telers binnen Product Unit Vollegrond op afnemer geselecteerd

Tholen - Ruim een jaar terug zijn binnen The Greenery de verschillende productunits ingericht. Wim van de Wiel is manager van de Productunit Vollegrond. "Door de product units kunnen we de afzet per product nog verder professionaliseren. Zo selecteren we de telers op afnemers en is bijvoorbeeld een teler specifiek gericht op de afzet richting de snijderij, retailer of een bepaalde exportmarkt."

Volgens Wim werpt deze werkwijze per afnemer zeker zijn vruchten af. "In het geval van ijsbergsla gaat de superieure kwaliteit richting de snijderij en vragen bijvoorbeeld de Italiaanse en Franse markt om specifieke maten. Wij stemmen het aanbod van onze telers hierop af, zodat het juiste product bij de juiste klant wordt afgeleverd. Daarbij worden de klanten in de verschillende segmenten door meer telers bediend om zo risico te spreiden."

Wim is positief gestemd over de afzet van ijsbergsla dit seizoen. "Er is een goede vraag, met name vanuit het Verenigd Koninkrijk en ook de afzet richting de snijderijen verloopt vrij constant. Ik verwacht dat het seizoen een redelijk goed vervolg zal krijgen. Het weer is erg wisselend geweest en de volumes zijn een stuk lager en later."


Dolf Ursem en Niels Zuurbier. Bron: Verse Oogst

Niels Zuurbier vormt samen met Dolf Ursem eigenaar van firma Ursem - Zuurbier in Heerhugowaard. De telers telen voor The Greenery ijsbergsla, spitskool en witte/rode kool op een totaal areaal van 170 hectare. Volgens de teler neemt de laatste jaren de consumptie van ijsbergsla niet meer toe, onder meer doordat andere producten, zoals slasoorten en broccoli de ijsbergsla een beetje verdringen. "Bij ons is het ijsbergsla-areaal de laatste jaren stabiel, terwijl de teelt van rode-, witte en spitskool juist toeneemt."

De teler uit Heerhugowaard teelt specifiek voor de snijderijen en exportmarkten."De prijzen van ijsbergsla waren bij de start van het seizoen goed. Rond Pinksteren hadden we een goede aanvoer en lagen de prijzen ook nog eens op een goed niveau. Nu is de productie door het koude weer van de afgelopen weken afgenomen, maar zijn opvallend genoeg ook de prijzen een stuk lager", zegt Niels. "Ik verwacht dat de prijzen weer zullen stijgen, maar de vraag is even wanneer."

Gerelateerde artikelen → Zie meer