Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
na viering 20 jaar Oud Brugge

REO Veiling schenkt groenten aan kansarmen

In het Concertgebouw te Brugge werd 20 jaar 'Oud Brugge kaas' gevierd. ‘Oud Brugge’ is sedert maart 1992 op de markt een klassieker in het kazenassortiment van cvba Milcobel: een coöperatie van melkveehouders, die activiteiten ontwikkelt voor een duurzame afzet van de geproduceerde melk van zijn ledenvennoten en dat tegen een correcte prijsvorming.

Cvba Milcobel en de REO Veiling zijn goede kennissen van elkaar. Beiden dragen het coöperatief ondernemerschap en samenwerking hoog in het vaandel. Bovendien produceren nogal wat melkveehouders, aangesloten bij Milcobel, op hun gemengd bedrijf ook dagverse groenten en zijn dus eveneens rechtstreeks lid van de REO Veiling. Ten derde delen Milcobel en de REO Veiling dezelfde missie: het vermarkten van producten van bij ons met veel aandacht voor een onberispelijke kwaliteit, transparante voedselveiligheid, smaakvolle versheid en duurzame ontwikkelingen.



Vanuit hun nauwe verwantschap sloegen de cvba’s Milcobel en de REO Veiling (de enige twee landbouwcoöperaties in West-Vlaanderen) graag de handen in elkaar om samen meer uitstraling te geven aan het jubileumfeest voor 20 jaar Oud Brugge kaas. De REO Veiling creëerde een kleurrijk groentetapijt als charmante blikvanger vlakbij de ingang van het strakke en modernistische Concertgebouw. De jubilerende Oud Brugge kaas werd optimaal geïntegreerd in de kleurenmozaïek van meer dan twintig vierkante meter.

Maar er is meer. Na de jubileumviering werd het groentetapijt geschonken aan Poverello Brugge en Oostende. Poverello is een charitatieve organisatie die een warme maaltijd aanbiedt aan mensen in nood. Naast deze geapprecieerde productsponsoring voor het goede doel zetten de REO Veiling en Milcobel met hun maatschappelijk engagement tegelijk kansarmen op weg naar gezonder eten. Daarmee werd niet alleen een concrete sociale dimensie gegeven aan de streekontwikkeling in West-Vlaanderen, maar werd tegelijk duidelijk aangetoond hoe men op een zinvolle manier iets kan doen met overschotten uit de economie. De REO Veiling realiseert dit laatste ook op andere manieren.



Het Welzijnsconsortium en RESOC Zuid-West-Vlaanderen sloegen vorig jaar de handen in elkaar voor armoedebestrijding en een kwaliteitsvolle voedselhulp voor mensen, die het niet breed hebben. Zo werd in Zuid-West-Vlaanderen een proefproject opgestart waarbij niet-verkochte groenten worden opgehaald op de REO Veiling. De opgehaalde verse groenten worden vervolgens toegevoegd aan de voedselpakketten, die wekelijks door de Voedselbank West-Vlaanderen (gevestigd in Kuurne) worden verdeeld over een tiental vaste voedselbedeelpunten in Zuid-West-Vlaanderen. Na zes maanden is dit maatschappelijk proefproject nu omgezet in een samenwerkingsovereenkomst tussen de REO Veiling, de Voedselbank West-Vlaanderen, het Welzijnsconsortium en RESOC Zuid-West-Vlaanderen. Het project kreeg op die manier een vaste werkstructuur voor een langere termijn. Ook wordt de bedeling van de kwaliteitsvolle voedselpakketten uitgebreid van de regio Zuid-West-Vlaanderen naar gans de provincie West-Vlaanderen.

Het samenwerkingsproject biedt volgens de REO Veiling goede kansen en interessante mogelijkheden om naast de doorsnee eindconsument ook kansarmen de weg te tonen naar de gezonde consumptie van verse groenten en fruit. Deze kennismaking met onze producten versterken het Welzijnsconsortium en RESOC Zuid-West-Vlaanderen door hieraan een project te koppelen, dat kansarmen leert koken met verse groenten en fruit. De samenwerking moedigt op die manier niet alleen de kansarmen aan om dagelijks verse groenten en fruit in hun voeding op te nemen, maar laat ze bovendien ervaren dat verse groenten en fruit niet zo ‘duur’ zijn als ze meestal denken. Tijdens de komende maanden worden zowel de efficiëntie van de ruimere verdeling van de voedselpakketten als het leertraject van RESOC Zuid-West-Vlaanderen opgevolgd en geëvalueerd om te zien of de beoogde doelstellingen van het samenwerkingsproject worden gehaald.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer