Franse artisjokken zijn het wachten waard
"We moesten eigenlijk eerder zijn met de artisjokken", zegt Emmanuel Descloux van Prince de Bretagne, "maar werden vertraagd door het natte en koude weer tijdens april, mei en begin juni". De zonnige kant van de situatie, aldus Descloux, is dat de vertraagde oogst de kans op een langer seizoen met hoge productie met zich mee brengt. "We verzenden elke dag 400 ton artisjokken en gaan daarmee door tot eind juni, misschien zelfs tot in juli", zegt hij. Als die trend het houdt, zou het een stijging van 20 procent, vergeleken met een normaal jaar, betekenen.
Prince de Bretagne, een teler, verlader en exporteur van producten uit de Franse Bretagne, heeft momenteel drie artisjokvariëteiten beschikbaar. De Camus, de wat traditionelere variant, heeft een donkergroene kleur met een ronde, gesloten kop. De Castel, een uitloper van de Camus, heeft een lichtgroene kleur en een groot, vlezig hart. Beide zijn normaal gesproken beschikbaar van mei tot november, hoewel een vertraagd seizoen dit jaar betekent dat de beschikbaarheid langer zou kunnen duren.
De derde variëteit, "petit violet", is een kleine, paarse en mediterraanse artisjoksoort, die wordt geconsumeerd in Frankrijk, Italië en Spanje. Dit ras is vanaf nu tot oktober beschikbaar.
In totaal teelt Prince de Bretagne 45.000 ton artisjokken per jaar, wat 80% van de totale Franse productie vertegenwoordigt.
Voor meer informatie:
Emmanuel Descloux
Prince de Bretagne
Tel: +33 298 693 900
[email protected]
www.prince-de-bretagne.com