"Ziek worden van groente en fruit is onzin en bangmakerij"
Uit alle internationale onderzoeken blijkt dat Nederlandse telers van aardappels, groenten en fruit steevast in de wereldtop zitten met de laagste residuen van beschermingsmiddelen op producten. De restanten van beschermingsmiddelen in groenten en fruit zijn zo laag dat dit volgens het Voedingscentrum geen gevaar oplevert voor de gezondheid van consumenten. Groente en fruit worden bovendien goed gecontroleerd op residuen. Rond zestig procent van in Nederland geproduceerde groenten en fruit bevat zelfs helemaal geen residuen van beschermdingsmiddelen.
Volgens het Pesticide Action Network (PAN), een groep van internationale milieuorganisaties, zou het eten van groenten en fruit de hormoonhuishouding verstoren en onvruchtbaarheid veroorzaken. Ook zou er meer kans zijn op chronische ziektes, overgewicht en diabetes door chemische bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Dit soort stemmingmakerij wordt ‘zo maar’ in media overgenomen, waardoor consument en burger op het verkeerde been worden gezet, aldus LTO Noord. De belangenbehartiger van agrarische ondernemers stelt dat het eten van groenten en fruit aantoonbaar gezond is en nog gezonder is als het van eigen bodem komt.
Bron: LTO Noord