Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse telers internationaal voorop met laagste residuen

"Ziek worden van groente en fruit is onzin en bangmakerij"

LTO Noord onderschrijft volledig de conclusies van het onafhankelijke Voedingscentrum, dat berichten in de media over de relatie beschermingsmiddelen en allerlei ziektes bestempelt als onzin en bangmakerij. Groente en fruit eten is volkomen veilig en beschermt juist tegen chronische ziektes en aandoeningen, aldus een specialist bij het Voedingscentrum. Telers worden hierdoor volgens LTO Noord volstrekt onterecht in een verkeerd daglicht geplaatst.

Uit alle internationale onderzoeken blijkt dat Nederlandse telers van aardappels, groenten en fruit steevast in de wereldtop zitten met de laagste residuen van beschermingsmiddelen op producten. De restanten van beschermingsmiddelen in groenten en fruit zijn zo laag dat dit volgens het Voedingscentrum geen gevaar oplevert voor de gezondheid van consumenten. Groente en fruit worden bovendien goed gecontroleerd op residuen. Rond zestig procent van in Nederland geproduceerde groenten en fruit bevat zelfs helemaal geen residuen van beschermdingsmiddelen.

Volgens het Pesticide Action Network (PAN), een groep van internationale milieuorganisaties, zou het eten van groenten en fruit de hormoonhuishouding verstoren en onvruchtbaarheid veroorzaken. Ook zou er meer kans zijn op chronische ziektes, overgewicht en diabetes door chemische bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Dit soort stemmingmakerij wordt ‘zo maar’ in media overgenomen, waardoor consument en burger op het verkeerde been worden gezet, aldus LTO Noord. De belangenbehartiger van agrarische ondernemers stelt dat het eten van groenten en fruit aantoonbaar gezond is en nog gezonder is als het van eigen bodem komt.

Bron: LTO Noord
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer