Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"MRL geen risiconorm, maar een handelsnorm"

Inzet en positionering van middelen sturen op residugedrag

Hoe lang wordt een actieve stof boven de rapportagegrens (meestal 0,01 mg/kg) teruggevonden? En hoe hoog zijn de te verwachten residuen na een toepassing? En in de weken daarna? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden, onderzoekt Bayer CropScience al enige jaren het residugedrag van toegelaten en nieuwe middelen in tomaten en paprika. Dit geeft nieuwe handvatten om de inzet en positionering van middelen te sturen op residugedrag.

Het residu-onderzoek is gericht op paprika en tomaat (inclusief cherrytomaat), omdat dit vruchten zijn die relatief lang aan het gewas hangen. Voor deze teelten moeten in het toelatingstraject van een middel al residugegevens worden aangeleverd voor de eerste 5 tot 7 dagen na toediening. Op basis van deze resultaten kan bij een veiligheidstermijn van 0, 1 of 3 dagen voor vruchtgroenten een MRL (zie ook kader) worden vastgesteld. Hoe het verloop in de weken daarná is, kan uit dit onderzoek echter niet worden afgeleid. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig, waarbij gedurende 7 tot 9 weken na de bespuiting vruchten van paprika en tomaat worden geoogst en geanalyseerd.



Om het onderzoek te kunnen uitvoeren zijn op een proeflocatie paprika’s, tomaten en cherrytomaten geplant en opgekweekt vergelijkbaar met de praktijk. Op volwassen planten zijn daarna alle toegelaten middelen van Bayer CropScience en ook middelen die op korte termijn een toelating zullen krijgen in de betreffende teelten, toegepast conform het etiket. Daarna zijn gedurende 7 tot 9 weken monsters genomen en zijn de residugehaltes van de middelen vastgesteld. Door deze proeven meerdere keren te herhalen, kan een beeld worden verkregen van het residugedrag. Deze gegevens vormen de basis voor praktijkadviezen.

Beginniveau van residu belangrijk

Wat heel duidelijk naar voren is gekomen uit de proeven, is dat het beginniveau van het residugehalte niet alleen sterk kan variëren, maar dat het ook zeer bepalend is voor de gehaltes in de periode daarna. Enkele factoren, die het startniveau kunnen beïnvloeden zijn:

  • Bladmassa/plantopbouw: rastypes die een relatief open gewas geven, vertonen over het algemeen wat hogere residu-gehaltes. Ook is gebleken: hoe meer blad er wordt weggesnoeid, hoe hoger de residugehaltes.

  • Vruchtgrootte: kleinvruchtige typen van de vruchtgroenten laten relatief hogere residu-niveaus zien.

  • Spuittechniek/toepassingstechniek: druppelen geeft veel lagere residugehaltes dan andere toepassingstechnieken.

Slimmere inzet en positionering van middelen

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, levert het al wél veel nieuwe inzichten op omtrent het residugedrag van de verschillende actieve stoffen. Met behulp van deze informatie kan de inzet en positionering van middelen nog beter gestuurd worden. Er kan daarbij niet alleen rekening worden gehouden met residugedrag, maar het kan ook helpen bij de juiste afwisseling van middelen gedurende het seizoen.

MRL: geen risiconorm, maar een handelsnorm

De afkorting MRL staat voor het Engelse begrip maximum residue level (maximaal residu-niveau). Het is een norm waaraan groenten en fruit moeten voldoen op het moment dat ze in het handelsverkeer worden gebracht. Deze norm wordt vastgesteld op EU-niveau en is geldig voor alle EU-landen. De afgelopen jaren is MRL een algemeen gebruikte term geworden. Bij veel mensen bestaat nog het idee dat de MRL een maat is voor voedselveiligheid en dat er bij overschrijding van de norm risico’s zijn voor de volksgezondheid. De MRL is echter geen maat voor voedselveiligheid maar is uitsluitend een handelsnorm.

Bron: Glastuinbouw Koerier, Bayer Cropscience
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer