Het residu-onderzoek is gericht op paprika en tomaat (inclusief cherrytomaat), omdat dit vruchten zijn die relatief lang aan het gewas hangen. Voor deze teelten moeten in het toelatingstraject van een middel al residugegevens worden aangeleverd voor de eerste 5 tot 7 dagen na toediening. Op basis van deze resultaten kan bij een veiligheidstermijn van 0, 1 of 3 dagen voor vruchtgroenten een MRL (zie ook kader) worden vastgesteld. Hoe het verloop in de weken daarná is, kan uit dit onderzoek echter niet worden afgeleid. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig, waarbij gedurende 7 tot 9 weken na de bespuiting vruchten van paprika en tomaat worden geoogst en geanalyseerd.
Om het onderzoek te kunnen uitvoeren zijn op een proeflocatie paprika’s, tomaten en cherrytomaten geplant en opgekweekt vergelijkbaar met de praktijk. Op volwassen planten zijn daarna alle toegelaten middelen van Bayer CropScience en ook middelen die op korte termijn een toelating zullen krijgen in de betreffende teelten, toegepast conform het etiket. Daarna zijn gedurende 7 tot 9 weken monsters genomen en zijn de residugehaltes van de middelen vastgesteld. Door deze proeven meerdere keren te herhalen, kan een beeld worden verkregen van het residugedrag. Deze gegevens vormen de basis voor praktijkadviezen.
Beginniveau van residu belangrijk
Wat heel duidelijk naar voren is gekomen uit de proeven, is dat het beginniveau van het residugehalte niet alleen sterk kan variëren, maar dat het ook zeer bepalend is voor de gehaltes in de periode daarna. Enkele factoren, die het startniveau kunnen beïnvloeden zijn:- Bladmassa/plantopbouw: rastypes die een relatief open gewas geven, vertonen over het algemeen wat hogere residu-gehaltes. Ook is gebleken: hoe meer blad er wordt weggesnoeid, hoe hoger de residugehaltes.
- Vruchtgrootte: kleinvruchtige typen van de vruchtgroenten laten relatief hogere residu-niveaus zien.
- Spuittechniek/toepassingstechniek: druppelen geeft veel lagere residugehaltes dan andere toepassingstechnieken.
Slimmere inzet en positionering van middelen
Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, levert het al wél veel nieuwe inzichten op omtrent het residugedrag van de verschillende actieve stoffen. Met behulp van deze informatie kan de inzet en positionering van middelen nog beter gestuurd worden. Er kan daarbij niet alleen rekening worden gehouden met residugedrag, maar het kan ook helpen bij de juiste afwisseling van middelen gedurende het seizoen.MRL: geen risiconorm, maar een handelsnorm
De afkorting MRL staat voor het Engelse begrip maximum residue level (maximaal residu-niveau). Het is een norm waaraan groenten en fruit moeten voldoen op het moment dat ze in het handelsverkeer worden gebracht. Deze norm wordt vastgesteld op EU-niveau en is geldig voor alle EU-landen. De afgelopen jaren is MRL een algemeen gebruikte term geworden. Bij veel mensen bestaat nog het idee dat de MRL een maat is voor voedselveiligheid en dat er bij overschrijding van de norm risico’s zijn voor de volksgezondheid. De MRL is echter geen maat voor voedselveiligheid maar is uitsluitend een handelsnorm.Bron: Glastuinbouw Koerier, Bayer Cropscience