Mexico zet Wageningse kennis over algen in voor duurzame productie
Deze afspraken zijn op 29 mei vastgelegd in een overeenkomst tussen de Mexicaanse deelstaat Aguascalientes, de universiteiten van Aguascalientes en Queretaro, FOCIR (een federale landbouw investeringsorganisatie) en de Nederlandse ambassadeur in Mexico Mw Laetitia van den Assum.
De traditionele landbouw in de deelstaat Aguascalientes in Mexico kampt met toenemende watertekorten en te lage productiviteit. Ze kan in de toekomst niet meer voldoen aan de stijgende behoeften van de Mexicaanse bevolking en eisen van duurzame ontwikkeling. In de visie van de deelstaatregering moet Aguascalientes zich daarom ontwikkelen tot een industrieel agrologistiek netwerk waarin de sterke punten van de deelstaat op het vlak van logistiek en industriële ontwikkeling maximaal worden benut. De deelstaat ligt centraal tussen drie grote metropolen Mexico City, Guadelajara en Monterey met samen 50 miljoen inwoners en heeft uitstekende weg- en spoorverbindingen met deze metropolen, met de VS en met de exporthavens. De deelstaatregering is al sinds enkele decennia succesrijk in het bevorderen van industriële ontwikkeling. De Japanse autoproducent Nissan heeft er zijn grootste fabrieken buiten Japan. De ambitie is om niet alleen de groeiende Mexicaanse markt te bedienen maar ook exportmarkten naar de VS, Europa en Azië.
De overeenkomst is een van de resultaten van het project Agrosfera Aguascalientes. Het project is onderdeel van het innovatietraject Metropolitan Food Supply, waarin Wageningen UR samen met het Nederlandse bedrijfsleven vorm geeft aan de topsectoren Agrofood en Tuinbouw en uitgangsmaterialen door in te zetten op hogere productiviteit en op verticale en horizontale integratie (resp. samenwerking binnen en tussen ketens). Agrosfera Aguascalientes staat onder leiding van Madeleine van Mansfeld van Alterra Wageningen UR.
Het betrokken groenteverwerkingsbedrijf in Mexico La Huerta is winnaar van de Wallmart sustainibility award 2011 en gaat een algenraffinaderij bouwen voor afvalwaterzuivering. De algen nemen uit het water voedingsstoffen op, waardoor het water schoner wordt en de algenmassa groeit. En deze vormt een prima basis voor visvoer. Dit is een nieuwe productielijn, die door La Huerta wordt ontwikkeld.
De betrokken zuivelbedrijven (Gilsa) en producent van kippenvlees (Nutripollo) gaan de algenproductie op basis van hun afvalwaterzuivering verwerken naar veevoer in hun eigen ketens. Het innovatielaboratorium zal deze projecten begeleiden en daarnaast nieuwe toepassingen van algentechnologie in Mexico gaan ontwerpen.