Ook in Zuid-Italië succesvolle commerciële substraatteelt
In een vijf meter hoge kas van het bedrijf Fratelli Lapietra in Italië (Monopoli), worden in rechte lijnen lange tomatenplanten geteeld. Nu hangen er mooie trossen, die klaar zijn om te worden geoogst.
Als onderdeel van de trainingscursus 'Soiless cultivations', gegeven door Dr. Pietro Santamaria, bezochten studenten van Agrarische Wetenschap en Technologie van de Universiteit in Bari het bedrijf Lapietra, dat gespecialiseerd is in de productie en commercialisering van in substraten geteelde tomaten. Bij Fratelli Lapietra is vijf hectare land gewijd aan de teelt van tomaten in hydrocultuurkassen.
Volgens Enzo, een van de Lapietra-broers die de bezoekers rondleidden, is het belangrijkste gevaar van deze kasteelt de verspreiding van virussen en ziekteverwekkers, die de hele cultivatie kunnen vernietigen. Om niet in contact te komen met ziekteverwekkers, moesten de bezoekers bij het betreden van de kassen pakken, hoeden, schoenbedekkingen en handschoenen dragen.
De techniek, die gebruikt wordt om verschillende soorten tomaten (zoals kers- en pruimtomaten) te produceren, is de hydrocultuur. Voedende oplossingen worden gedistribueerd door twee druppelirrigators voor elke plant.
Elke dag worden de elektrische geleiding en de pH-waarde van voedende oplossingen getest en elke vijftien dagen wordt een monster genomen van de oplossingen, die aanwezig zijn in de substraten om in een gespecialiseerd centrum te testen. Deze test is nuttig om te zien hoe de concentratie van voedende elementen met de tijd verandert en om te zien hoe de onderzoekers deze kunnen corrigeren.
Als oude bladeren zijn afgevallen, worden ze onder de planten, die in substraten zijn opgehangen, gestopt. Ze zijn een soort 'huis' voor nuttige insecten en vergemakkelijken de vochtigheid op droge dagen. Elke week worden zwermen hommels toegevoegd voor de bestuiving van de bloemen.
De variëteiten worden gekozen door de zakenman samen met zaadbedrijven. De zaden worden naar Nederland gestuurd, waar kleine entplanten worden geproduceerd. Als ze de 30 cm bereiken, gaan ze in januari naar de kassen om aan hun teeltcyclus te beginnen, die ongeveer een jaar duurt.
Het bedrijf produceert tot 50kg/m2 en wil de productiekosten verminderen met de integratie van fotovoltaïsche panelen en andere technieken, die gericht zijn op de productie of het besparen van energie (productie van warm water voor CHP, verrijking van CO2, etc…). De Lapietra-broers willen hun merk verbeteren met een productie, die gebaseerd is op kwaliteit, veiligheid, kwantiteit en continuïteit van aanbod.
Contact:
Az. Agr. Fratelli Lapietra s.s.
C.da Stomazzelli n.c.
70043 Monopoli (BA) - Italië
Telefoon/Fax: +39 (0)80 6903204
Web: www.fratellilapietra.com