Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
teler Perry Barendse streeft niet naar extreem grove vruchten
Yellow Mountain is een groeikrachtig, goed producerend kwaliteitsras
Bij DC Barendse in Poeldijk startte Perry Barendse vorig jaar met Yellow Mountain. De reden daarvoor was, zo vertelt hij, vooral om een sprong in de productie te maken. Het ras bewees vorig jaar redelijk grof te zijn, alhoewel die bij DC Barendse wat laat in belasting kwam. Perry: ‘Yellow Mountain is een groeikrachtig gewas. Gelukkig hoeven we dit jaar niet extra te sturen op de grofheid. Dat gaat nu prima. Het vruchtgewicht was vorig jaar gemiddeld 215 gram, dat is wel uitzonderlijk. De productie per vierkante meter lag rond de 31,5 kilo. Dit jaar is de oogst van het eerste zetsel ook relatief zwaar gebleken, rond de 190 gram. Hoe de andere vruchten zich ontwikkelen, hangt af van het formaat van het zetsel. Er is nu een vrij groot zetsel, dus de vruchten zullen weer rond die 190 gram uitkomen, verwacht ik.’
Fijner en regelmatiger
Perry streeft niet naar extreem grove vruchten. ‘Vorig jaar waren de vruchten iets té grof, zeker voor de Engelse markt die een fijne sortering vraagt. De vruchten zijn nu iets fijner en wat regelmatiger, dat is een goede zaak. Al doende leert men. We telen nu wat droger dan vorig jaar om de zetting af te dwingen, geven hogere EC en werken met een nieuwe mat.’ Voor meerstuksverpakkingen mag de vrucht uiteraard niet te zwaar zijn. Perry is blij met de kwaliteit van de vruchten: ‘De kleur is mooi, puur geel en de vruchten kleuren makkelijk egaal door. Vorig jaar teelden we 98% Klasse I, nu is dat 100%. De standaard rassen in gele paprika leveren meer Klasse II. ‘Die kwaliteit past goed bij DC Barendse en het bijbehorende sorteerbedrijf. DC Barendse kiest nadrukkelijk voor een kwaliteitsras om de goede reputatie hoog te houden. ‘In dat perspectief,’ zegt Perry, ‘is Yellow Mountain best een producerend kwaliteitsras op dit moment.’
Snelle reactie
Yellow Mountain reageert sterk op licht. Perry: ‘Wanneer het zonnig is, zie je dit ras direct de volgende dag reageren. Dat kun je prima opvangen met de temperaturen. In de eerste fase gingen we voor een goede zetting naar een voornacht van 16 graden of lager. Nu zitten we standaard op 18 graden tegen 21 graden overdag. Eventueel kunnen we, om de vrucht wat grover te maken, wat meer rust in de voornacht inbrengen.’ ‘We hebben tot en met het derde oksel schoongemaakt en daarna twee vruchten per tak laten zitten als eerste zetsel. Verder toppen we elke veertien dagen op twee bladeren. Het gewas maakt gemakkelijk lengte; er zit veel strekking op. Het blad is met 12 centimeter iets aan de lange kant, 8 tot 10 centimeter is optimaal. ‘
Resistenties
‘Steelrot komt altijd wel iets voor. We hebben er iets van gezien in het eerste zetsel, maar dat was tot nu toe alles. Daarom gooien we de kalium wat omhoog naar 8 mol, maar het is maar de vraag of het gewas het opneemt. De eerste zeven weken hebben we folie toegepast met een vast foliescherm, waardoor de plant iets zwakkere cellen zou kunnen hebben.’ Perry spuit drie keer met Vertimec en laat verder alles over aan de biologie. Over de arbeidsvriendelijkheid van Yellow Mountain vertelt Perry: ‘Dit jaar is het gewas beter in balans, met korte toppen. Het langgerekte is voor het indraaien wel gemakkelijk. Dat scheelt 10 tot 15% in tijd.’